Pensiile speciale rămân impozitate cu 10%, după ce Ministerul Finanțelor a întocmit un proiect prin care se renunță la impozitarea progresivă a pensiilor, inclusiv a foștilor magistrați care încasează, în medie, 22.000 de lei lunar de la stat, peste partea de contributivitate.
Ministerul Finanțelor a propus marți revenirea la impozitarea unică a pensiilor speciale, transpunând decizia Curții Constituționale din decembrie prin care se considera neconstituțională prevederea potrivit căreia partea din pensie care nu este bazată pe contributivitate să fie impozitată progresiv, conform Adevărul.
CCR a stabilit că rămân aplicabile, în aceste condiții, dispozițiile Codului fiscal cu privire la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.
Așadar, proiectul Ministerului de Finanțe propune „modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României”.
„Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%, precum și prin reglementarea aceluiași plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională.
Citește și : Se dau banii în plus promiși pensionarilor! Guvernul aprobă joi această măsură
Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei”, se arată în documentul citat.