- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 2,7 milioane de facturi au fost preluate în sistemul e-Factura. Ministrul Finanțelor estimează că în această săptămână se va ajunge la 1 milion de facturi zilnic

08 Jan, 15:19 • Fundeanu Madalina
Mai mult de 2,7 milioane de facturi au fost preluate în modulul e-Factura. Marcel Boloș estimează că, în zilele următoare, se va ajunge la procesarea a până la 1 milion de facturi pe zi.
Peste 2,7 milioane de facturi au fost preluate în sistemul e-Factura. Ministrul Finanțelor estimează că în această săptămână se va ajunge la 1 milion de facturi zilnic

Peste 2,7 milioane de facturi au fost preluate în modulul e-Factura de la intrarea în vigoarea a obligativității acestuia, la 1 ianuarie, a anunțat azi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta mai estimează că, în zilele următoare, se va ajunge la procesarea a până la 1 milion de facturi pe zi, conform informațiilor furnizate de Economedia.

Mai mult de 2,7 milioane de facturi au fost preluate în modulul e-Factura

„Am câteva precizări despre modulul e-Factura. Am o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul și că nu va merge modulul. Până în momentul de față, au fost preluate în sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei.

Maximul l-am atins vineri: 675.000 de facturi. Ne așteptăm ca în cursul acestei săptămâni, această creștere să ajungă până la 1 milion de facturi pe zi”, a spus Boloș.

Te-ar putea interesa și: Cum se pot trezi românii cu salariul mai mic. ”Majorarea salarială”, o lege care îi costă scump pe oameni, dar e benefică pentru buget

e-Factura
e-Factura

Acesta a reamintit că cele două sisteme funcționează în paralel.

„Avem sistemul de raportare a facturilor în modulul de factură electronică și opțiunea clasică de emiterea a facturii și apoi raportarea ei. Raportarea se face în termen de 5 zile de la emiterea facturii.

Dacă se întrerupe sistemul, după ce se reia sistemul, termenul rămâne același. Până la 1 iulie avem regimul acesta opțional. Neraportarea în sistemul nostru electronic constituie contravenție”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește microîntrepinderile, sancțiunile sunt cuprinse între 1000 și 2500 lei, la întreprinderi mijlocii amenda poate fi de 2500- 5000 de lei, iar la firmele mari va fi de 5000 de lei până la 10.000 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, a devenit obligatorie implementarea sistemului RO e-Factura pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B).

Reprezentanții din mediul de afaceri au atras deja atenția că vor exista o serie de probleme tehnice în ceea ce privește implementarea e-factura, dar și că aceste noutăți nu au fost suficient comunicate, iar „România profundă” nu știe despre accest sistem.

Capacitatea sistemului care va gestiona modulul informatic e-Factura e de ordinul a zecilor de milioane de facturi pe zi, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o conferință de presă programată la final de an, cu două zile înainte de implementarea sistemului. Acesta a mai spus că modulul informatic ar urma să ajute la reducerea gap-ul de TVA și la încasări suplimentare de un miliard de euro.

Vezi și: 100 de tineri români vor beneficia de 13.500 euro fiecare. Cine se califică pentru acest ajutor de la Ministerul Cercetării