- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petrolul a atins marți cele mai scăzute valori, după ce inflația a stârnit o întreagă panică asupra cererii pe piață

15 Mar, 10:08 • Constantin Cristina
Prețurile petrolului au scăzut semnificativ marți cu peste 4%, ajungând la cele mai scăzute valori din ultimele trei luni la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri din 9 decembrie şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lunii ianuarie.
Petrolul a atins marți cele mai scăzute valori, după ce inflația a stârnit o întreagă panică asupra cererii pe piață

Petrolul a scăzut în ultimele luni cu 4% și a atins cele mai mici niveluri, arată un raport privind inflația din SUA și recentele falimente ale unor bănci din SUA, a transmis Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,45 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari, sau cu 4,6%, până la 71,33 dolari.

Citește și: Continuă evoluția negativă de piața petrolieră. Prețul petrolului a scăzut miercuri cu peste 1% la 82,28 dolari pe baril

Niveluri reduse din ultima perioadă au fost atinse la închiderea tranzacțiilor pentru ambele benchmarkuri din 9 decembrie şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lunii ianuarie. Prăbușirea neașteptată a băncii Silicon Valley au demarat fluctuații mari ale acțiunilor băncilor și au provocat îngrijorări majore printre investitori.

„Piaţa fie anticipează o recesiune în viitor, fie s-ar putea ca unul sau mai multe fonduri să fie nevoite să strângă numerar şi să reducă riscul din registrele lor, deoarece sunt îngrijorate de lichiditate, după falimentul băncilor”, a spus Phil Flynn, analist la Grupul Preţ Futures.

petrolul a scăzut
petrolul a scăzut

Costurile au crescut puternic în SUA în luna februarie, mai ales în domeniul chiriilor și alimentelor. Americanii au făcut sesizare pentru Rezerva Federală a SUA, însă situația s-a complicat în momentul prăbușirii celor două bănci regionale.

„Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Statisticile au arătat că Indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% în februarie, de la 0,5% în ianuarie. După această stagnare a creșterii, investitorii au anticipat o majorare a dobânzii cheie către Fed, în martie. După această presupunere făcută de investitori, analiștii anticipează că Fed își va mări dobânda cu un sfert de punct procentual săptămâna viitoare, iar o altă majorare va avea loc în luna mai.

Alte articole: Elveția a hotărât plafonarea prețului pentru petrolul rusesc, 60 de dolari/baril!