- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară e în blocaj total! Creșterea IRCC mai bate un cui în sicriu

04 Apr, 13:01 • Cornel Ghimeșan
Românii fug de credite, iar piața imobiliară rămâne blocată. Creșterea dobânzilor în lei generată de criză, de inflație și din cauza incertitudinilor uriașe cu care ne confruntăm din cauza războiului de la graniță, a dus la propagarea unor temeri cu privire la creditele imobiliare și ipotecare.
Piața imobiliară e în blocaj total! Creșterea IRCC mai bate un cui în sicriu

Românii fug de credite, iar piața imobiliară rămâne blocată. Din cauza creșterii dobânzilor, a inflației și teama permanentă că am putea fi afectați de o criză profundă a creat panică în rândul populației. Primul trimestru al anului 2023 s-a încheiat, iar în curând vom putea să aflăm cu precizie cât de mare este scăderea înregistrată de către bănci pe acest sector.

Citește și: Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export în Ungaria și Bulgaria

Creșterea dobânzilor în lei generată de criză, de inflație și din cauza incertitudinilor uriașe cu care ne confruntăm din cauza războiului de la graniță, a dus la propagarea unor temeri cu privire la creditele imobiliare și ipotecare. Pe de altă parte, băncile nu au stopat creditarea, ci caută constant soluții ăentru a da în continuare astfel de credite, a informat ZF.

Începând cu data de 1 aprilie a intrat în vigoare noul IRCC, care pentru trimestrul al II-lea a ajuns la 5,98%, la care se adaugă 2% marja băncii. Concret, după toate ce toate comisioanele au fost aplicate, dobânda efectivă se ridică la 8% sau chiar mai mult. Dată fiind valoarea ridicată a acesteia, nu multă lume își mai găsește curajul de a se înhăma la un credit ipotecar.

Piața imobiliară este în plin blocaj

În anul 2021 valoarea IRCC se ridica la 1,08%, ceea ce făcea accesarea unui credti mult mai facilă, iar românii se încadrau cu o mai mare ușurință în scoringul băncilor. Aşa se face că în 2021 şi 2022 băncile au dat credite ipotecare/imobiliare la un nivel record.

Dat fiind contextul actual, piața imobiliară are destul de mult de suferit și se confruntă cu un blocaj major. Tranzacțiile de achiziții care erau făcute în urma unui credit ipotecar sau imobiliar au scăzut semnificativ. În linii mari, cele mai multe tranzacții din momentul de față au la bază mai mult cash. Și în cazul prețurilor se poate observa un fenomen atipic. Ritmul de creștere al acestora s-a redus vizibil, însă acestea nici nu scad așa cum ar spera cei care sunt în căutarea unei locuințe.

Dat fiind că vânzările de apartamente s-au redus, dezvoltatorii se reorientează, cel puțin cei din Capitală, care văzând că blocurile deja construite nu au cumpărători, au început să dea spațiile în chirie, până când se „mai liniștesc apele”. Alţi dezvoltatori încearcă să reconvertească clădirile de apartamente în camere de hotel, pe care să le pună Airbnb.

Citește și: McDonald’s face 1.000 de angajări în România. Care sunt posturile disponibile şi ce salarii se oferă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult