- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară în cădere liberă! În ultimele patru luni locuințele s-au ieftinit cu 11% în Capitală

29 Oct, 16:00 • Cornel Ghimeșan
În ultimele patru luni ale acestui an au fost înregistrate scăderi semnificative în ceea ce privește prețurile la locuințe, dar și în numărul vânzărilor. Dobânzile tot mai mari și rata inflației care a explodat sunt principalele moyive care stau la baza acesti scăderi.
Piața imobiliară în cădere liberă! În ultimele patru luni locuințele s-au ieftinit cu 11% în Capitală

În ultimele patru luni ale acestui an, prețurile la locuințe, dar și vânzările au început să scadă ușor. Acest trend descrescător este cauzat de explozia ROBOR și IRCC, care a dus la dobânzi uriașe la credite. Oamenii sunt speriați să ia un credit în această perioadă, deoarce acești indici par să crească de la o zi la alta, iar estimările nu arată că o scădere ar fi posibilă.  În condițiile date, cei care vor să facă un credit la bancă se gândesc de două ori îmnainte de a face acest pas.

Citește și: 4.000 de lei de la stat pentru renovarea casei. Ce trebuie să știe românii care pot obține banii

La începutul anului au fost înregistrate scumpiri ale locuințelor, dar în ultimele patru luni s-a consemnat o ușoară scădere a prețurilor. În București s-au ieftinit cel mai mult, cu 11%. În topul scăderilor urmează Brașov, Constanța, Cluj și Timișoara.

De asemenea, și vânzări sunt mai puține în toată țara. În septembrie s-au vândut cu aproape 2.500 de locuințe mai putin față de aceeași lună a anului trecut, potrivit Agenției Naționale de Cadastru, iar în perioada verii, cu 7.600 mai puțin comparativ cu 2021.

Piața imobiliară în cădere liberă! În ultimele patru luni locuințele s-au ieftinit cu 11% în Capitală
Piața imobiliară în cădere liberă! În ultimele patru luni locuințele s-au ieftinit cu 11% în Capitală

Care este trendul prețurilor la locuințe

Doar pentru lunile iunie, iulie și august, avem o scădere a cererii de 14% la nivel național, în timp ce pentru primele opt luni din acest an scăderea este de 2,5%. Cu toate că cererea a scăzut considerabil, dezvoltatorii nu se gândesc să mai lase din preț, conform Pro TV.

Specialiștii imobiliari spun că atâta timp cât inflația este în creștere și prețurile vor fi în creștere. Aceștia explică faptul că prețurile sunt dictate și de costurile mari în ceea ce privește materialele de construcție.

”Prețurile materialelor de construcție sunt în creștere și puzzle-ul care este alcătuit din aceste materiale nu poate decât să crească dacă fiecare componentă a lui crește” .

Românii se așteaptă ca în 2023 locuințele să se ieftinescă. De la 1 ianuarie 2023, se vor vinde mai puține locuințe noi și pentru că s-a modificat pragul pentru care se va aplica o TVA redusă.

TVA de 5% se va aplica doar locuințelor care au un preț de cel mult 120.000 euro, nu 140.000 de euro, cum e astăzi. Un sondaj realizat de platformele Storia.ro și OLX Imobiliare, arată că trei sferturi din români se așteaptă ca locuințele să se ieftinească până în primăvara lui 2023.

Alte articole: Șocul pe care l-a trăit un antreprenor care oferă contract de muncă și salariu de până la 7200 de lei: „Nu găsești pe nimeni! Poate începători.”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult