- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Poluarea, o problemă tot mai mare pentru România. Un sat din țara noastră a intrat în topul din celor mai murdare 50 de localități din lume

02 Mar, 18:46 • Adrian Popovici
Poluarea, după cum ne-a atras atenția Comisia Europeană reprezintă una dintre problemele majore ale țării noastre. Din nefericire, avertismentele oficialilor europeni sunt confirmate și de către topurile internaționale, unul dintre acestea punând un sat din România pe lista celor mai murdare localități din lume.
Poluarea, o problemă tot mai mare pentru România. Un sat din țara noastră a intrat în topul din celor mai murdare 50 de localități din lume

Un sat din România a ajuns în atenția întregii planete după ce a fost declarat ca fiind unul dintre locurile lovite cel mai tare de poluare în 2022. Locul din țara noastră care a primit această tristă distincție este Ojdula, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Covasna, aflat în partea de est a județului, în Depresiunea Târgu Secuiesc, conform Cancan.

Satul cu populație de aproape 3.500 de locuitori a fost numit 2022 unul dintre cele mai afectate de poluare locuri din lume, potrivit unui studiu realizat de compania IQAir. Poluarea cu care se confruntă satul ar fi pus-o nu doar în fruntea topurilor din Europa, ci și din lume.

Poluare
Poluare

Te-ar putea interesa și: Alertă de poluare cu petrol pe Dunăre! Apele sunt afectate pe o lungime de minim 6 kilometri

Poluarea, o problemă pentru România

Deși am fi tentați să credem faptul că poziția satului în topul locurilor care au probleme de mediu reprezintă un accident sau o anomalie pentru țara noastră, adevărul este că România se confruntă cu probleme grave la acest capitol.

În urmă cu câteva luni, Comisia Europeană a cerut României şi altor 11 state membre să respecte legislaţia UE în ceea ce priveşte poluarea atmosferică şi să îşi rezolve legate de unele dintre cele mai poluate zone.

Directiva NEC stabileşte angajamente naţionale de reducere a emisiilor pentru cinci poluanţi atmosferici importanţi: oxizii de azot (NOx), compuşii organici volatili nemetanici (COVnm), dioxidul de sulf (SO2), amoniacul (NH3) şi particulele fine (PM2,5), adesea produse în unele dintre cele mai afectate de poluare zone din Europa, după cum explică comunicatul Comisiei Europene.

Experții subliniază că aceste substanțe poluante contribuie la calitatea slabă a aerului, având un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător. Angajamentele naţionale trebuie respectate de fiecare stat membru între 2020 şi 2029. Trebuie precizat faptul că începând cu 2030 membrii comunității europene și-au asumat obiective mai ambiţioase. Statele membre au, de asemenea, obligaţia de a institui programe naţionale de control al poluării atmosferice (PNCPA) pentru a arăta modul în care vor fi îndeplinite aceste angajamente de reducere poluarea.

După cum transmite Comisia Europeană, România, primul său program naţional prin care încearcă să țină sub control emisiile de noxe și care a fost prezentat în 2023 nu include suficiente măsuri pentru a asigura reducerile necesare.

Citește și: Lovitură grea pentru români! Proprietarii de centrale de apartament vor plăti o taxă de poluare