- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Postul Crăciunului vine cu scumpiri la alimentele de bază. Românii plătesc 15 lei pentru un kilogram de roșii

19 Nov, 14:16 • Bocioacă Bianca
Prețul legumeor a crescut brusc odată cu intrarea în Postul Crăciunului. Câți bani plătesc românii care vor să pună pe masă alimente vegetale sănătoase.
Postul Crăciunului vine cu scumpiri la alimentele de bază. Românii plătesc 15 lei pentru un kilogram de roșii

Pentru șase săptămâni, atât cât ține Postul Crăciunului, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult, față de anii trecuți, dacă vor să consume legume, zarzavaturi sau fructe, potrivit antena3.ro.

Cartofii, unul dintre cele mai consumate alimente de români, mai ales în timpul postului, s-au scumpit cel mai mult. Conform Institutulu Național de Statisitică, în urma unei analize de piață, s-a constatat cum au evoluat prețurile în decurs de un an, din luna octombrie 2021, până în aceeași lună din acest an.

Prețurile s-au mărit considerabil la toate legumele și fructele, dar și la alte alimente. Cartofii au înregistrat o creștere cu 40%, mălaiul și făina s-au scumpit cu 34%, iar peștele cu 20% mai mult.

Citește și: Înainte să înceapă postul Crăciunului, directorul ANPC avertizează românii: „Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați”

În Piața Obor din Capitală un kilogram de cartofi costă 4 lei, cel de ceapă 6 lei sau 5 lei dacă este românească. Ardeii iuți s-au scumpit și ei, un kilogram ajungând la prețul de 20 de lei, iar ardeiul gras costă 10 lei/kg, la fel ca și cei capia.

Românii care vor să pună pe masă roșii sau castraveți în Postul Crăciunului trebuie să scoată pentru un kilogram între 12-15 lei, respectiv 10 lei.

Cum pot mânca bine românii în Postul Crăciunului

Cei ce vor să mânânce sănătos și în afara postului vor avea parte de cheltuieli mai mari. Soia, ciupercile și năutul, bogate în vitamine, au prețuri destul de mari, așa că sunt înlocuite cu variante ieftine cu puțini nutrienți.

„Marea majoritate a românilor au tendința să se ducă spre produse de panificație, brutărie cu precădere și spre dragul nostru cartof”, spune nutriționistul Ionuț Ignat, pentru Observator News.

„Dacă anticipăm câteva zile și când mergem cumpărăm 2-3 fructe pentru fiecare zi, două trei legume pentru fiecare zi, așa bugetăm mai eficient alimentația și ne permitem să o echilibrăm și să rămânem sănătoși”, a adăugat nutriționistul.

Citește și: Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine