- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 23 ianuarie. Surpriză neplăcută pentru șoferii care alimentează cu benzină sau motorină

23 Jan, 10:00 • Bumbeneci Diana
Carburanții se scumpesc astăzi. Iată cât costă un litru de benzină sau motorină.
Preț carburanți 23 ianuarie. Surpriză neplăcută pentru șoferii care alimentează cu benzină sau motorină

Prețurile carburanților în România aduc vești mai puțin favorabile pentru șoferi pe 23 ianuarie. Benzina și motorina au înregistrat o creștere.

Preț carburanți 23 ianuarie

Referitor la benzina standard, varianta cea mai accesibilă se cifrează la 6,62 lei pe litru, în creștere față de 6,60 lei pe litru, tarif practicat în ziua precedentă. Aceasta poate fi achiziționată la stația Petrom din București, pe strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. La celelalte stații, prețurile pentru benzina standard se situează între 6,63 lei și 6,78 lei.

În ceea ce privește benzina premium, intervalul de prețuri rămâne neschimbat, variind între 7,08 și 7,43, așa cum s-a întâmplat și în zilele anterioare, conform peco-online.

Pentru motorina standard, cel mai avantajos tarif este de 7,14 lei pe litru, în comparație cu 7,10 lei, cât era ieri, fiind disponibilă la o stație Socar din București, pe strada Vasile Lascăr, nr. 141A. La celelalte stații, prețurile pentru motorina standard se situează între 7,16 lei și 7,27, înregistrând și ele o creștere.

Motorina premium începe de la 7,52 lei pe litru, față de 7,48 lei ieri, iar cel mai ridicat preț ajunge la 7,78 lei pe litru, semnificând o creștere a costurilor.

Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard depășea 8 lei, în timp ce motorina standard atingea valoarea de peste 9 lei pe litru.

Preț carburanți 23 ianuarie
Preț carburanți 23 ianuarie

Vezi și: COD ROȘU de avalanșă în România. ANM anunță zonele periculoase

De ce cresc sau scad prețurile la benzină și motorină

Modificările prețurilor pentru benzină sau motorină la stațiile de alimentare au o traiectorie similară cu evoluția cotațiilor internaționale Platts, însă se observă o decalare de câteva zile, conform concluziilor unui studiu efectuat de Consiliul Concurenței. Acest studiu a revizuit modul în care ajustările cotațiilor influențează prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un punct de referință la nivel global pe piața combustibililor și reflectă valoarea generată de cerere, ofertă și tranzacțiile efectuate între traderii din piața en-gros a carburanților. Cotațiile Platts nu sunt făcute publice, iar pe termen lung, acestea au tendința de a urma aceeași direcție cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețurile la stațiile de alimentare din România cunosc o creștere, iar atunci când cotațiile scad, se înregistrează o diminuare a prețurilor la pompă.

Procesul de ajustare a prețurilor la pompă are loc în principal într-un interval de aproximativ o săptămână, atât în perioadele de creștere, cât și în cele de scădere a cotațiilor internaționale de referință Platts.

Ai putea citi: Destinul pensionarilor care vor primi mai puțini bani în 2024. Daniel Baciu, anunț pentru milioane de români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult