- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 24 noiembrie. Șoferii se bucură de o nouă ieftinire înainte de weekend!

24 Nov, 09:42 • Fundeanu Madalina
Prețuri carburanți astăzi, 24 noiembrie. Șoferii au parte de vești bune în acest sfârșit de săptămână: benzina și motorina sunt mai ieftine!
Preț carburanți 24 noiembrie. Șoferii se bucură de o nouă ieftinire înainte de weekend!

Prețul carburanților în România, astăzi, 24 noiembrie 2023. Benzina şi motorina se ieftinesc din nou, înainte de weekend, conform Antena 3 CNN.

Prețuri carburanți astăzi, 24 noiembrie

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă vineri 6,52 lei litrul, faţă de 6,56 lei litrul cât era joi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,53 lei şi 7,24 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,98 lei până la 7,38 lei, de asemenea în scădere.

Cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,20 lei litrul, în comparaţie cu 7,22 lei litrul cât era joi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,21 lei și 7,49 lei. Cea mai ieftină motorină premium costă vineri 7,56 lei litrul, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente, iar cea mai scumpă este 7,89 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Te-ar putea interesa și: Explozie de prețuri la apartamentele vechi din București! Peste 1.500 euro/metru pătrat

preț carburanți
preț carburanți

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Guvernul va închide anul 2023 cu o rectificare bugetară. Marcel Ciolacu: „Eu anul acesta o să scot România la lumină”