- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul carburanților va fi compensat și în 2023. Până când se va aplica subvenţia de 50 de bani

13 Dec, 14:05 • Andrei Alina
Preţurile carburanţilor vor fi compensate şi anul viitor. Sursele de la vârful PSD au dezvăluit pentru Romania TV ca măsura va fi prelungită şi în 2023.
Prețul carburanților va fi compensat și în 2023. Până când se va aplica subvenţia de 50 de bani

Subvenţia de 50 de ani pentru carburanţi va fi menţinută şi în 2023, anunţă România TV. Sursele de la vârful PSD au dezvăluit pentru Romania TV ca măsura va fi prelungită până la finalul lunii martie 2023.

Decizia ar fi fost luată luni dimineață, după o discuție între premierul Nicolae Ciuca cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. Social-democrații au anunţat că au luat această decizie deoarece analizele interne au arătat ca subvenţia de 50 de bani la carburanţi va ţine inflația sub control, alături de prețul plafonat la energie.

Subvenţia la carburanţi a fost decisă de Guvern în iunie 2022 şi a intrat în vigoare de la 1 iulie. Măsura prevedea ca operatorii de benzinării să acorde de la 1 iulie, timp de trei luni, o reducere de 0,5 lei/litru de carburant. În septembrie, guvernanţii au decis să prelungească măsura până la 31 decembrie.

 

Benzina continuă să se ieftinească după anunţul că subvenţia la carburanţi va fi menţinută şi în 2023

Carburanţii continuă să se ieftinească. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a operat și azi o ieftinire la pompă. Astfel, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa marţi un preț de  6,65 lei pentru litru de benzină standard. Litrul de motorină se menţine la preţul de 7,78 lei/litrul.

După aplicarea subvenţiei de 50 de bani, preţurile reale plătite de şoferi sunt de 6,15 lei pe litru la benzină și 7,28 lei pe litru la motorină.

Citeşte şi: Au ieșit la atac! Transportatorii de mărfuri arădeni au început să boicoteze benzinăriile austriece

Ieftinirea carburanţilor vine pe fondul embargoului impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, dar și după plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril.

Totuși, decizia se explică prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă.