- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţul carburanţilor va fi compensat şi în 2023, în România. Guvernul prelungeşte acordarea subvenţiei la benzină şi motorină

12 Dec, 12:04 • Andrei Alina
Prețul carburanților va fi compensat și anul viitor. Decizia ar fi fost luată luni dimineață în cadrul unei întâlniri între premierul Nicolae Ciuca şi liderul PSD Marcel Ciolacu.
Preţul carburanţilor va fi compensat şi în 2023, în România. Guvernul prelungeşte acordarea subvenţiei la benzină şi motorină

Prețul carburanților va fi compensat şi în 2023. Subvenţia la litrul de motorină şi benzină va fi acordată şi anul viitor, potrivit unor surse guvernamentale citate de România TV. Decizia a fost luată în aceasta dimineață, după o discuție între premierul Nicolae Ciuca şi liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Pentru moment nu se cunosc detalii. Nu se ştie dacă Guvern menţine subvenţia de 50 de bani. De asemenea, nu se ştie nici perioada pentru care se va acorda această subvenţie în 2023.

Citeşte şi: Cozile imense la benzinării l-au convins pe Viktor Orban să renunțe la plafonarea prețului la carburanți. MOL a transmis că „situația este critică”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat duminică că Guvernul va lua o decizie în privinţa subvenţiei la carburanţi după 20 decembrie, urmând ca până atunci să fie făcută o analiză la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor.

“Am cerut date de analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor. De ce? Pentru că acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină pentru a nu avea un efect toxic în piaţă. De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare. Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom  lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă. Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la Prima TV.

Citeşte şi: Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, anunț de ultimă oră despre embargoul asupra ţiţeiului rusesc: ”Nu există riscul să apară un deficit de carburanţi în România”

 

Prețul carburanților continuă să scadă în România. Cât costă plinul de benzină și motorină

Prețul carburanţilor continuă să scadă în România, în plin sezon rece. Valorile pentru benzină și motorină încep să se apropie de prețurile din primăvară.

Un litru de benzină standard costă astăzi între 6,15 şi 6,26 lei, în scădere cu aproape 14% faţă de luna trecută, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 49 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile, informează RRA.

În cazul motorinei standard, preţul unui litru s-a diminuat cu 14%, până la 7,28 – 7,37 lei, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 61 de lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile.