- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețuri mai mici pentru români! Proiect de lege. Cota de TVA ar putea fi redusă pentru o anumită categorie de produse

17 Jun, 08:32 • Lupu Alexandra
Vești bune pentru români. Băuturile pe bază de plante ar putea beneficia de cotă de TVA redusă. Proiect de lege.
Prețuri mai mici pentru români! Proiect de lege. Cota de TVA ar putea fi redusă pentru o anumită categorie de produse

O nouă propunere legislativă a fost propusă în Senat. Primele informații arată că ar putea fi redusă cota de TVA pentru o nouă categorie de produse, mai exact, pentru băuturile pe bază de plante, informează zf.ro.

Cotă de TVA redusă pentru o categorie de produse

Propunerea legislativă (nr. B402/2023) pentru modificarea și completarea  alin.(2), litera e) al art.291 din Legea nr.227/2015 în ceea ce privește Codul Fiscal a fost depusă la Senat pe data de 15 iunie 2023. Proiectul de lege propune scăderea cotei de TVA pentru băuturile pe bază de plante.

Citește și despre: Vești bune pentru români! Produsele lor preferate au reapărut pe rafturile LIDL la super prețuri. Va fi bătaie la casele de marcat

Dacă proiectul de lege este aprobat, cota de TVA pentru băuturile pe bază de plante ar fi redusă de la 19%, cât este acum, la 9%. Propunerea legislativă are în vedere ca la articolul 291 din Legea nr. 227/2017, privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu referire la modificările și completările ulterioare, alineatul (2), litera 2) să fie modificat și să aibă următorul cuprins:

„e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, mai puţin cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 şi NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri”, se arată în documentul oficial.

TVA
TVA

În expunerea de motive ce însoțește proiectul se relatează că, prin reducerea cotei de TVA, nu ar mai exista o situație dezavantajoasă pentru consumatorii alergici sau care prezintă intoleranță alimentară sau care se află în situația de recuperare medicală și care sunt nevoiți să apeleze la produsele din această categorie. În documentul oficial se precizează că românii au fost, practic, obligați să suporte o cotă de TVA mai mare, care a generat costuri suplimentare, mai ridicate cu 10%, la achiziționarea produselor.

“Astfel s-a creat o situaţie legislativă de natură să conducă la o penalizare a consumatorului care optează pentru băuturi pe bază de plante de nevoie (alergii, intoleranțe, recuperare medicală) sau voluntar (pentru a adopta un stil de viaţă și obiceiuri de consum alimentar fără lapte de origine animală sau carne), acesta fiind obligat să suporte o cotă de TVA mai mare, generând, astfel, costuri suplimentare, mai ridicate cu 10%, la achiziţionarea acestor produse (…).

În mod similar, s-a creat o situaţie dezavantajoasă pentru consumatorii alergici sau care prezintă intoleranțe alimentare sau care se află în situaţia de recuperare medicală și care sunt nevoiți să apeleze la produsele cu destinație nutriţională specială în scopuri medicale”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul.

Potrivit proiectului, măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată în Parlament, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial al României.

Vezi și: Românii sunt sufocați de scumpiri. Tot mai multe persoane preferă să cumpere produse contrafăcute