- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețuri record la pâine! Adrian Vasilescu:„N-a mai fost niciodată atât de mare”

12 Oct, 14:41 • Cornel Ghimeșan
Inflația a dus la majorări ale prețurilor îndiferent la ce produse ne referim, iar pâinea nu face o excepție! Conform consultantului de strategie al BNR pâinea s-a scumpit cu aproximativ 26%.
Prețuri record la pâine! Adrian Vasilescu:„N-a mai fost niciodată atât de mare

Criza energetiică și inflația accentuată au produs efecte dramatice asupra prețurilor în ceea ce privește alimentele de bază. Pâinea, uleiul, zahărul și untul au atins praguri istorice atunci când ne referim la preț. Inflația, care se apropie de 16%, se reflectă în prețurile mare de la raft, care îi șochează pe cumpărători în fiecare zi.  Agrointeligența a realizat o investigație pentru a vedea care ar trebui să fie prețul pâinii la raft, în funcție de prețul grâului.

În acest sens, jurnalișii au dezbătut analiza realizată de fermierul Alexander Degianski care viza două aspecte importante: calculele pentru fermier, cât și pentru consumatorul din România. Producătorul din județul Timiș a atras atenția asupra faptului că scumpirea acestui produs nu este neapărat justificată, argumentându-și afirmația printr-un calcul.

Cât ar trebui să coste pâinea

Prețul unei pâini diferă în funcție de tipul acesteia, de greutate și de locul de unde este cumpărată. Dacă o franzelă se vinde cu 2-3 lei, una  de 550 de grame, gata feliată și comercializată în pungă a fost cumpărată de fermierul timișean cu 5,5 lei. Greutatea pâinii din făină albă este de 55o de grame. Fermierul din județul Timiș este de părere că prețul grâului, care, conform acestuia, acum este de circa 1,4-1,5 lei pe kilogram nu justifică costul de 5,5 lei. Concluzia agricultorului a fost că 85% din prețul unei pâini reprezintă costuri non-agricole plătite de consumatori.

Alte articole: Preţurile cresc vertiginos, salariile scad. Cât au pierdut românii din bugetul lunar

„Nu mănânc aproape deloc pâine dar astăzi am cumpărat una și am plătit 5,5 lei. Am pus-o pe cântar și avea 550 grame. În fiecare an câte un morar, brutar iese la televizor și justifică orice creștere de preț prin creșterea prețului grâului”, a subliniat fermierul

Prețuri record la pâine! Adrian Vasilescu:„N-a mai fost niciodată atât de mare"
Prețuri record la pâine! Adrian Vasilescu:„N-a mai fost niciodată atât de mare”

Cantitatea de grâu necesară este, de regulă, una standard. Conform fermierul Degianski la un kilogram de pâine intră un kilogram de grâu, mai exact 750 de grame de făină. Alexander Degianski a mai explicat în postarea sa că prețul grâului, pe care brutarii ”dau vina” pentru mărirea prețului la produsul final, se învârte de circa 6 luni în jurul sumei de 1,4-1,5 lei pe kilogram.

„Totuși, ce se obține dintr-un kg de grâu: 750-800 grame de făină, 180 grame de tărâțe. Din 750 grame de făină se obține 1 kilogram de pâine, deci 1 kilogram de grâu produce 1 kilogram de pâine. Prețul grâului a fost și este cuprins între 1,4-1,5 lei pe kilogram de aproape 6 luni. Făcând un calcul simplu pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%. Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, a mai opinat fermierul.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescul, consultant strategic BNR susține că scumpirile se datorează exclusiv inflației și afirmă că pâinea a atins un maxim istoric.

„Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2%. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Citește și: MADR învestește în zona montană. Află cine se încadreză pentru pachetul de sprijin

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult