- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primarii vor avea salarii mai mari anul acesta. Pentru restul românilor nu sunt bani, se mai așteaptă

28 Feb, 16:37 • Polojan Tudor
S-a aprobat majorarea indemnizațiilor primarilor și șefilor de consilii județene. În ciuda faptului că USR a depus o sesizare, Curtea Constituțională a României (CCR) a respins-o
Primarii vor avea salarii mai mari anul acesta. Pentru restul românilor nu sunt bani, se mai așteaptă

S-a admis majorarea indemnizațiilor pentru primari, chiar dacă USR a depus o sesizare la CCR în ceea ce privește creșterea salariilor pentru primari și șefi de consilii județene. Cu toate acestea, notificarea a fost respinsă, scrie stiripesurse.ro.

Acest lucru înseamnă că legea va ajunge la președinte pentru promulgare. Informațiile primite arată că Simina Tănăsescu este singura care a votat pentru admiterea sesizării făcute de Uniunea Salvați România. Prin urmare, indemnizația primarilor și a șefilor de consilii județene va fi majorată.

„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, susține Marian Enache.

Mai citește și: Tranzacția dintre Enel România și PPC se apropie de final. Achiziție de 1.3 miliarde de euro

Primarii vor avea salarii mai mari anul acesta. Pentru restul românilor nu sunt bani, se mai așteaptă
Primarii vor avea salarii mai mari anul acesta. Pentru restul românilor nu sunt bani, se mai așteaptă

USR nu vrea mărirea salariilor primarilor

USR a invocat și susține că nu au fost respectate prevederile constituționale în privința desfășurării procedurii parlamentare pentru adoptarea legilor. Informațiile arată că actul normativ a fost implementat cu două zile înainte de expirarea termenului stabilit pentru depunerea amendamentelor.

„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, a completat Enache.

În urma majorării, salariul primarului general al Capitalei va ajunge la 23.000 lei (de la 20.800). Un primar de comună va avea un venit de 13.800 (de la 12.480), respectiv, un primar municipiu reședință de județ va câștiga suma de 20.700 (de la 18.720). USR a semnalat că actul normativ nu menționează sursa de finanțare, așa cum prevede articolul 138 din Constituție. În cealaltă parte, președintele CCR susține că fișa financiară nu era necesară pentru reactualizarea cheltuielilor.

Legea prin care coaliția PSD – PNL – UDMR majorează indemnizația pentru primari și președinții de consilii județene va merge mai departe pentru promulgare, ca urmare a faptului că sesizarea depusă de USR a fost respinsă de CCR. Notificarea a fost semnată și de deputații Forța Dreptei.

Te-ar mai putea interesa și: DIGI vine cu o ofertă de neratat pentru noii clienţi, dar şi pentru cei deja existenţi. Ultima zi în care poţi beneficia de abonament la internet redus la jumătate

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult