- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Probleme serioase pentru firmele din România! Numărul companiilor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023

14 Apr, 16:04 • Adrian Popovici
În primele două luni ale anului 2024, un total de 4.328 de firme și-au suspendat activitatea, înregistrând o creștere de 38,58% față de perioada similară din anul precedent, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Probleme serioase pentru firmele din România! Numărul companiilor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023

În primele două luni ale anului 2024, firmele din România se confruntă cu o realitate economică alarmantă, reflectată într-o creștere semnificativă a suspendărilor de activitate. După cum arată datele oficiale, în acest interval aproape 5.000 de companii au intrat în faliment, indicând o creștere de aproape 40% față de același interval de referință de anul trecut, după cum transmite Agerpres.

Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), 4.328 de companii și-au suspendat temporar activitatea în acest interval, înregistrându-se o creștere dramatică de 38,58% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Din totalul firmelor care și-au suspendat activitatea, cele mai multe au fost raportate în capitala României, București, unde 500 de companii au luat această decizie, în creștere cu 24,07% față de ianuarie-februarie 2023. Urmează județele Cluj, Brașov, Iași și Timiș, care înregistrează și ele creșteri semnificative în acest sens.

Numărul firmelor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023
Numărul firmelor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș a găsit soluția pentru mai mulți bani la buget. Vești proaste pentru soții sau frații care au firme în România. Ce are de gând Ministrul Finanțelor

Care sunt județele în care s-au închis cele mai puține firme?

Pe de altă parte, județele cu cel mai mic număr de falimente sunt Gorj, Covasna, Giurgiu, Teleorman și Ialomița. În ciuda acestui lucru, trebuie precizat că chiar și acestea se înscriu în tendința de creștere a numărului de firme care și-au încetat activitatea din ultimii ani.

Cifrele dezvăluie o realitate îngrijorătoare, cu creșteri alarmante ale suspendărilor de activitate în unele județe. Astfel, județele Dâmbovița, Brăila și Constanța înregistrează creșteri de peste 90% în cazul acestor firme, semnalând o situație economică fragilă în aceste regiuni.

Din perspectiva domeniilor de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și sectorul construcțiilor sunt cele mai afectate, cu creșteri semnificative ale numărului de suspendări.

În luna februarie 2024, tendința de creștere a suspendărilor de activitate a continuat, înregistrându-se 1.878 de astfel de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în București și în județele Cluj, Iași și Timiș.

Aceste cifre ridică semne de întrebare cu privire la starea economiei românești și necesitatea unor măsuri concrete pentru susținerea mediului de afaceri și stimularea redresării economice în țară.

Citește și: Comisia Europeană, undă verde pentru reintroducerea unei scheme de ajutor. Guvernul pregătește 2,5 miliarde de euro pentru firmele românești