- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producţia românească de cânepă scade constant. Ce producţie a avut ţara noastră anul trecut

09 Apr, 15:35 • Russo George
Interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope - cânepă şi mac - cunoaște o descreștere anuală, în contrast cu tendința pozitivă la nivel european, unde România a fost în trecut unul dintre principalii producători.
Producţia românească de cânepă scade constant. Ce producţie a avut ţara noastră anul trecut

Potrivit datelor recente furnizate de Ministerul Agriculturii, în prezent, numărul fermierilor care cultivă cânepă pentru fibră este de 34, ocupând o suprafață de 326,6 hectare, în timp ce pentru cânepa destinată semințelor sunt înregistrati 32 de agricultori, aceștia acoperind o suprafață de 241,5 hectare.

În total, suprafața totală cultivată cu cânepă este de peste 568 de hectare, în scădere față de anul 2022, când suprafața destinată cânepii pentru fibră era de 707 hectare, potrivit Economica.net. În contrast, în perioada pre-1990, România se număra printre cei mai mari producători de cânepă din lume, având o suprafață cultivată de 16.629 hectare și o producție de peste 72.100 tone.

Cu toate acestea, inclusiv cânepa pe lista plantelor narcotice a redus drastic interesul producătorilor români. În Uniunea Europeană, suprafețele cultivate cu cânepă au crescut constant, atingând 33.000 hectare în 2022. Franța este cel mai mare producător din UE, urmată de Țările de Jos și Austria.

Cânepa şi macul se pot cultiva doar în condiţii speciale

Cânepa este o importantă resursă textilă și industrială, oferind producții potențiale ridicate de fibre și semințe cu multiple utilizări. În România, majoritatea suprafeței cultivate cu cânepă sunt exploatate de trei societăți controlate de grupul olandez HempFlax, care deține și o unitate de producție materiale de construcții la Alba Iulia. Acestea acoperă aproximativ 90% din suprafața totală cultivată cu cânepă în România.

Pe lângă cânepă, în 2023 s-au cultivat și 4,5 hectare de mac, gestionate de 22 de producători locali, cu o producție de 2,46 tone. Menționăm că cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope este permisă în România numai cu autorizații speciale emise de Direcțiile pentru Agricultură Județene. Aceste autorizații trebuie obținute până la data de 10 mai a fiecărui an. Ulterior, direcțiile pentru agricultură comunică situația autorizațiilor către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și către Inspectoratul General al Poliției Române până la data de 15 mai a fiecărui an.

Citeşte şi: S-a luat decizia! Jocurile de noroc, interzise în peste 90% din localități. Marcel Ciolacu: „Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea”