- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Produsele agroalimentare procesate în România vor avea un adaos comercial limitat până în 20%. Ministrul Agriculturii anunţă noul proiect legislativ 

29 Mar, 21:19 • Fundeanu Madalina
Ministrul Agriculturii anunţă un proiect legislativ care afectează afacerile private din România. Produsele agroalimentare procesate în România vor avea un adaos comercial limitat până în 20%.
Produsele agroalimentare procesate în România vor avea un adaos comercial limitat până în 20%. Ministrul Agriculturii anunţă noul proiect legislativ 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat vineri că pregăteşte un proiect legislativ ce prevede că produsele agroalimentare procesate în România să aibă un adaos comercial limitat până în 20%. La produsele care vin din import, retailerii pot pune ce adaos comercial doresc ei, conform News.ro.

Ministrul Agriculturii: Produsele agroalimentare procesate în România trebuie să aibă un adaos comercial limitat până în 20%

Guvernele PSD-PNL au luat în ultimii doi ani mai multe decizii care au limitat libertatea economică a mediului privat, în ciuda demonstrației Consiliului Concurenței că aceste măsuri au produs efecte contrare.

„În momentul de faţă, până pe 31 decembrie, ordonanţa privind plafonul adaosului comercial a fost transpusă de Parlament în lege. Este în derulare, în momentul de faţă, un proiect legislativ pe care împreună cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial corect.

Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele româneşti să depăşească 20%, astfel încât produsele româneşti să aibă un adaos comercial limitat până în 20%, iar produsele care vin din import, retailerii să pună orice adaos comercial doresc ei.

În momentul de faţă, dacă facem o analiză şi am făcut această analiză, produsele agroalimentare româneşti au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import, în magazinele de retail”, a declarat Florin Barbu la Târgul de promovare a produselor agroalimentare româneşti.

Citește și: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. Producţia s-a ridicat la peste 10 milioane tone

Alimentul consumat de români ce costă de 3 ori mai puțin! Ieftinirea a avut loc în doar o lună
limitare adaos comercial produse

Întrebat despre faptul că unele produse s-au scumpit cu până la 10%, conform datelor statistice, la telemea, la carne, chiar dacă a fost plafonat adaosul comercial pe alimentele de bază, ministrul Agriculturii a răspuns:

„Indicele preţului de consum arată foarte clar, în anul 2023 şi 2024, de când funcţionează plafonarea adaosului comercial, produsele au scăzut între 8 şi peste 28%”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 67/2023 legată de instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Actul normativ prevede prelungirea termenului de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază până la data de 31 decembrie 2024.

Cercetătorul Sorin Dinu a explicat, conform Economedia, că plafonarea prețurilor are efect de bumerang și riscă să ducă la interzicerea mărfurilor private, a importurilor sau la închideri de magazine.

„În condițiile în care comercianții nu vor putea să obțină o valoare a vânzărilor care să acopere costurile aferente funcționării eficiente și sustenabile economic, nu le mai rămâne decât restructurarea prin reducerea activității sau, pur și simplu, ieșirea din piață prin insolvență ori închiderea voluntară a afacerii”, a scris Sorin Dinu.

Vezi și: Cum a ajuns masa la restaurant să fie cu 40% mai scumpă. Românii sunt revoltați