- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza BNR – Inflația se află în creștere pentru finalul anului 2023 „Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare”

09 Aug, 17:33 • Constantin Cristina
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul anului curent. Mugur Isărescu estimează o creștere la 7,5%.
Prognoza BNR - Inflația se află în creștere pentru finalul anului 2023 „Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Națională a României (BNR), a estimat o creștere a inflației până la finalul anului 2023 la 7,5% și la 4,4% pentru finalul anului 2024, potrivit ziare.com.

BNR estima în mai 2023 o inflație de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an şi a estimat o inflație de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024.

Citește și: Raport oficial Eurostat: România, în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație. Ungaria se menține pe primul loc

Prognoza BNR – Inflația se află în creștere pentru finalul anului 2023 „Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare”

„Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei. Adică raportul s-a discutat mai întâi în Comitetul de politică monetară şi apoi în Consiliu. Deci cu vreo 3-4 săptămâni în urmă. Pe acelea le-am introdus model pentru că prognoza se bazează pe un model european, sofisticat, modern, un model macroeconomic. S-au introdus datele în model. Dar nu putem să introducem 10 variante acolo. Este scenariul de bază.

Cel mult mai puteam să facem două-trei scenarii alternative. Scenariul de bază se face cu datele certe pe care le avem şi le introducem în model şi aşa a ieşit. În comunicatul nostru am precizat acest lucru, poate cu o terminologie uşor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat că am avertizat Guvernul sau că am atenţionat Guvernul. Nu e nicio atenţionare a Guvernului şi fac această precizare să nu facem ştiri din ştiri. Şi acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei. Deci la adresa acestui scenariu de bază. Nu incertitudini că atenţionăm Guvernul că dacă majorează impozitele creşte inflaţia”, a afirmat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.

prognoza BNR, inflația în creștere
prognoza BNR, inflația în creștere

Isărescu a mai spus că numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, și anume cele directe pe consum, accizele și cu TVA.

„Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creşterea impozitării pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregate”, a explicat guvernatorul BNR.

Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislației în vigoare la momentul realizării proiecției şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorități. Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflației din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).De asemenea, se menționează incertitudini ample privind traiectoria proiectată în contextul probabilei adoptări a unor măsuri de corecție fiscală pe partea veniturilor bugetare, cu impact direct asupra inflației IPC (de exemplu, majorări ale impozitelor indirecte – TVA, accize).

Alte articole: Vești bune pentru români! Isărescu și Ciolacu: s-a găsit soluția pentru reducerea inflației sub 8%