- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul Național „Masă sănătoasă” 2024. Ce beneficii vor avea elevii anul următor

06 Dec, 18:01 • Bumbeneci Diana
Programul Național „Masă sănătoasă” aduce beneficii pentru elevi. Aceștia vor primi și 15 lei pe zi.
Programul Național „Masă sănătoasă” 2024. Ce beneficii vor avea elevii anul următor

Programul Național „Masă Sănătoasă” este programul de care beneficiază sute de mii de copii din România. Și în 2024, elevii vor primi o masă caldă.

Programul Național „Masă sănătoasă”

La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, conform proiectului de Hotărâre de Guvern privind PNMS, pus în consultare publică de Ministerul Educației.

Poți citi: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Acest program a fost anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, la începerea anului școlar 2023-2024:

„Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu. Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală”.

Prevederea există în Legea învățământului preuniversitar. Este vorba despre Art. 77: „Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030”.

Programul Național Masă sănătoasă
Programul Național Masă sănătoasă

Cum va funcționa programul

  • Inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) selectează școlile pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar. Criteriile de selecție se aprobă prin ordin al ministrului educației.
  • După ce școala este selectată, directorul propune ce tip de suport alimentar primesc elevii, masă caldă sau pachet alimentar. Se aprobă propunerea de către consiliul de administrație al școlii. Apoi, această propunere va trebuie aprobată și de către Consiliul local.
  • Autoritățile locale derulează procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde sau a pachetelor alimentare. Finanțarea este asigurată de autoritățile locale, primarii plătesc furnizorii.
  • Școala desemnează un responsabil de program. Inspectoratele școlare monitorizează implementarea programului și desemnează un inspector responsabil.

Prin noul program, elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult