- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Protecția Consumatorului a luat decizia! Ce va păți producătorul conservelor din excremente de urs

17 Feb, 11:48 • Stefan Simion
Producătorul conservelor care conțineau excremente de urs a fost sancționat. Iată care este decizia Protecției Consumatorului Covasna.
Protecția Consumatorului a luat decizia! Ce va păți producătorul conservelor din excremente de urs

Protecția Consumatorilor Covasna s-a pronunțat în cazul firmei care producea conserve cu excremente de urs, citează ziare.com. Produsul comercializat a fost descoperit în urma unor controale, în luna noiembrie a anului trecut.

Ce a pățit producătorul conservelor din excremente de urs

Firma care a produs conservele respective a fost amendată cu suma de 40.000 lei de către responsabilii Protecției Consumatorilor Covasna. În momentul în care vânzările au fost descoperite, acestea erau derulate atât în Târgu Secuiesc, cât și în comuna Turia. Conservele erau denumite „Urme de urs” și valorau 40 lei.

Produsul avea 30 de grame și, conform etichetei, era vegan, având în conținut 100% excremente de urs brun transilvănean. Acesta putea fi păstrat un termen nelimitat în în interiorul ambalajului, însă, de la momentul deschiderii, trebuia consumat în termen de 22 ore. Producătorul era S.C. Xindex Eco SRL din județul Harghita, comuna Sânmartin. Protecția Consumatorilor s-a sesizat în acest caz și a aplicat sancțiunile necesare. Conform informațiilor transmise de șeful CJPC Covasna, firma a fost amendată cu 40.000 lei.

Vezi și: Murăturile făcute în casă sunt la fel de scumpe ca cele din comerț. Românii vor scoate minim 200 de lei din buzunar pentru conservele din cămară

„Amenda a fost aplicată marți, este vorba despre firma producătoare S.C. Xindex Eco SRL, pentru că firma Lixid Project care produce berea şi chipsurile Csíki Sör şi Csíki Csipsz, doar distribuia aceste produse. Noi am găsit anul trecut aceste produse pe piață, la Târgu Secuiesc și Turia, am făcut o notificare către CJPC Harghita, ei au controlat firma Lixid Project și au constatat că, de fapt, nu ei sunt producătorii, ci firma soră care are punctul de lucru la Malnaș, în județul Covasna, și atunci s-a întors la noi. Am cerut documente, până au venit a durat puțin, dar marți am aplicat amenda”, explică șeful CJPC Covasna.

conserve
conserve

Protecția Consumatorilor Covasna a propus ca produsele în cauză să fie eliminate de pe piață, și bineînțeles, să nu se mai comercializeze. Decizia va fi luată în zilele următoare, în această direcție. Dacă producătorul nu se conformează sancțiunilor impuse, acesta riscă suspendarea activității pentru 6 luni.

„Decizia de încetare a practicii comerciale înșelătoare/incorecte înseamnă că acel produs nu mai poate fi comercializat pe piață, trebuie retras complet. Dacă nu se conformează, pasul următor este închiderea firmei pe o perioadă de 1 până la 6 luni, sau 6-12 luni, iar dacă sunt abateri grave repetate se poate merge până la închiderea definitivă. Nu au un termen, măsura se pune în aplicare imediat ce vine decizia, care urmează să fie emisă de comisarul-șef pe regiune, și cum o primim o vom trimite mai departe operatorului economic”, completează comisarul-șef al CJPC Covasna.

Citește și: Toți producătorii și comercianții de produse agricole și alimentare vor fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult