- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PSD susține că plafonarea prețurilor NU duce la penurie. Care este, de fapt, realitatea

21 Mar, 16:34 • Fundeanu Madalina
PSD demonstrează că plafonarea prețurilor nu duce la penurie. Iată ce spun noile date publicate de INS și BNR.
PSD susține că plafonarea prețurilor NU duce la penurie. Care este, de fapt, realitatea

Datele publicate recent de către INS și BNR demonstrează că măsurile adoptate de către PSD în ceea ce privește plafonarea prețurilor la alimentele de bază au avut un impact semnificativ asupra pieței și consumatorilor, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

PSD demonstrează că plafonarea prețurilor nu duce la penurie

Datele publicate de curând de către Institutul Național de Statistică (INS) și Banca Națională a României (BNR) arată că măsurile adoptate de către Partidul Social Democrat (PSD) pentru plafonarea prețurilor la alimentele de bază au avut un impact considerabil asupra pieței și consumatorilor.

În ciuda temerilor exprimate anterior în spațiul public de diverse persoane, în ceea ce privește posibila penurie generalizată la produsele alimentare de bază, cifrele prezintă o altfel de realitate.

Contrar îngrijorărilor inițiale, nu s-a înregistrat o penurie de alimente, iar vânzările au crescut în timp ce prețurile au scăzut în multe cazuri. De asemenea, producția locală a înregistrat creșteri semnificative, indicând un trend pozitiv pentru economie și consumatori.

Spre exemplu, în domeniul laptelui și al produselor derivate, componente esențiale ale coșului zilnic de consum în România, cantitatea de lapte de vacă colectată și procesată în luna ianuarie 2024 a crescut față de aceeași perioadă a anului precedent. În plus, producția de brânzeturi și alte produse lactate a înregistrat o creștere semnificativă în aceeași perioadă.

Aceste date sugerează că măsurile adoptate pentru plafonarea prețurilor au avut un impact pozitiv asupra economiei și consumatorilor din România, asigurând accesibilitatea alimentelor de bază la prețuri mai accesibile și sprijinind producția locală.

Citește și: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului 2024

plafonarea prețurilor
plafonarea prețurilor

Plafonarea adaosului comercial, prelungită până la finalul anului 2024

Proiectul legat de plafonarea prețurilor la alimente a fost adoptat în Plenul Camerei Deputaților cu 194 de voturi pentru, 44 împotrivă, 10 abțineri.

Lista de produse agricole și alimentare care vor avea adaosul plafonat rămâne neschimbată:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***
* Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac**
** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Smântână- 12% grăsime

16. Unt până la 250 grame

17. Magiun până la 350 grame.

Vezi și: Avertismentul micilor comercianți. Plafonarea adaosului ar putea scoate unele produse românești de pe rafturile marilor magazine