- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rabla pentru sobe 2024. Ministerul Mediului anunță când ar putea fi lansat programul

28 Feb, 18:39 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. Ministrul Mediului a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, lansarea în consultare publică a Ghidului de Finanțare pentru Programul-pilot "Rabla pentru Sobe".
Rabla pentru sobe 2024. Ministerul Mediului anunță când ar putea fi lansat programul

Programul „Rabla pentru sobe” este tot mai aproape de a fi implementat în România. Au fost oferite detalii noi la finalul şedinţei de Guvern de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Vești noi despre programul Rabla pentru sobe

„Am avut ieri (marţi, 27 februarie 2024, n.r.) o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.

Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul.

Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a spus Fechet.

Nu rata azi și: România, lovită de un ciclon mediteranean! ANM anunță furtuni și ninsori

rabla pentru sobe
rabla pentru sobe

Programul dedicat acordării de sprijin pentru achiziționarea de aparate destinate încălzirii locuințelor va dispune de un buget de 500 de milioane de lei și se adresează solicitanților din comunele situate în 27 de județe, conform Legii montane nr. 197/2018.

Prin acest program pentru sobe, se va acorda unui solicitant finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.

Aparatele destinate încălzirii locuințelor vor putea utiliza drept combustibil lemnul pentru foc, peleții sau brichetele, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele și termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală între 8 kW și 35 kW, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40 mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc și emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Primăriile se pot înscrie în program prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să achiziționeze o sobă modernă se poate înregistra direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Ulterior, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu ajutorul căruia vor putea achiziționa noua sobă.

În cadrul unei sesiuni de înregistrare, un solicitant poate trimite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicației informatice dedicate Programului, pusă la dispoziția Unităților Administrativ-Teritoriale pe pagina de internet a AFM.

Ai putea citi azi și: Descoperă oportunități de carieră cu salariu de 30.000 de euro – Experiența nu este necesară!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult