- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Roata” – jocul care a lăsat un român fără aproape 5.000 de lei. Cum fură cămătarii bani direct de pe Facebook

09 Feb, 22:16 • Bocioacă Bianca
„Roata” este o nouă formă de înșelăciune prin care cămătarii iau bani de la utilizatorii Faebook, prin intemediul unui joc. Prin aceeași situație a trecut și un român din alba Iulia.
„Roata” - jocul care a lăsat un român fără aproape 5.000 de lei. Cum fură cămătarii bani direct de pe Facebook

Procurorii din Alba Iulia trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă formă de înșelăciune practicată pe Facebook, sub forma unui joc numit „Roata”.

Jocul este controlat în totalitate de cămătari care le oferă jucătorilor sume de bani, cu dobânzi lunare de 25% duin valoarea sumei împrumutate. Procurorii au descoperit o astfel de rețea care îi lăsau pe oameni fără sume semnificative de bani. Jocul era conceput în așa fel încât cămătarii câștigau de fiecare dată.

Judecătoria Alba Iulia a hotărât în data de 3 februarie 2023 să admită acordul de recunoaștere a vinovăției, semnat de către procurori cu Louisa Karina Morariu, o femeie din Hunedoara, pentru infracțiunea de cămătărie.

Cămătăreasa  a fost condamnată la un an de zile de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că dădea bani cu camătă persoanelor care jucau „Roata” pe Facebook.

Citește și: Ce metodă foloseau infractorii pentru a goli cardurile. Datele ajungeau în telefoanele hoților, prin unde radio

„Fără a fi autorizată și cu titlu de îndeletnicire, inculpata Morariu Karina Louisa a acordat persoanei vătămate, 23 de împrumuturi a diferite sume de bani, în cuantum total de 84.500 lei și a solicitat pentru fiecare împrumut o dobândă lunară în procent de 25% din valoarea acestuia până la data restituirii debitului principal, obținând astfel un folos necuvenit în cuantum de 37.312 lei, reprezentând suma încasată cu titlu de dobândă”, se arată în actul rechizitoriu.

Cum funcționează jocul „Roata”

Conform actului de sesizare, persoana vătămată a cunoscut-o pe Morariu prin intermediul Facebook, „unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană (așa numitele roți)”.

„Din pricina unor probleme financiare, în luna iulie 2021, persoana vătămată a fost nevoită să se retragă din roată. Persoana vătămată ar fi trebuit să primească suma de 31.320 lei și să dea suma de 35.780 lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 lei”, se mai arată în același act al instanței din Alba Iulia.

Citește și: Un nou tip de fraudă cibernetică! Ai cont la Netflix? Eşti în pericol să rămâi fără bani pe card

Din luna decembrie 2020, persoana condamnată i-a ofeit diferite sume de bani victimei, cu camătă, pentru a-și putea plăt ratele la joc.

Atunci când victima a decis să se retragă din joc a fost contactată de cămătăreasă și amenințată „că va denigrată, creându-i o stare de temere”.

Louisa Karina Morariu a recunoscut toate faptele pentru care a fost acuzată, potrivit evz.ro.