- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 19 februarie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în LEI deținute de români

19 Feb, 11:09 • Bumbeneci Diana
ROBOR 19 februarie. Iată ce se întâmplă în prima zi a săptămânii cu indicele la trei luni, dar și cu cel la șase luni.
ROBOR 19 februarie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în LEI deținute de români

Banca Națională a României anunță ROBOR 19 februarie. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,12%, iar indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,09%.

ROBOR 19 februarie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,12%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

ROBOR 19 februarie
ROBOR 19 februarie

Ai mai putea citi: Adrian Câciu, noi previziuni sumbre pentru 2024. „Recesiunea e la colțul României”

ROBOR și IRCC

ROBOR este determinat cu sprijinul companiei de informații financiare Thomson Reuters (aceeași entitate responsabilă de calculul dobânzii de referință EURIBOR, utilizată la nivel global pentru stabilirea ratelor de dobândă la creditele în Euro).

Mai exact, ROBOR este calculat în fiecare zi ca o medie aritmetică a cotațiilor de dobândă pentru RON, furnizate de zece dintre cele mai mari bănci din România. Acesta reprezintă rata dobânzii la care o bancă acordă lichiditate (bani) altor bănci.

Pentru a asigura relevanța acestui indice, sunt excluse valorile extreme (cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii).

Astfel, ROBOR poate fi privit ca un cost al capitalului (în termeni de dobândă) – similar cu o chirie pentru bani – unde o persoană îți „închiriază” capitalul și tu plătești o sumă pentru a-l utiliza, având libertatea de a-i cheltui pe diverse scopuri, cu condiția de a-i returna ulterior. În concluzie, ROBOR reprezintă un indicator al costului capitalului pentru moneda națională românească.

Vezi azi și: Meteo 19-25 februarie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult