- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 21 februarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele milioanelor de români

21 Feb, 11:15 • Bumbeneci Diana
Banca Națională anunță ROBOR 21 februarie. Iată ce se întâmplă azi cu creditele în lei deținute de români.
ROBOR 21 februarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele milioanelor de români

ROBOR 21 februarie a fost anunțat de Banca Națională a României. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08%, iar indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,12%.

ROBOR 21 februarie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi și: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

ROBOR 21 februarie
ROBOR 21 februarie

Câți români nu își pot achita ratele la bancă

Ultimele cifre reliefează faptul că rata creditelor neperformante era, la finele lunii decembrie 2023, de 2,33%, faţă de 2,61% în septembrie 2023 şi 2,65% în decembrie 2022, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În luna decembrie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 803,4 miliarde lei, cu 102,4 miliarde lei mai mari comparativ cu perioada similară a anului anterior, scrie Agerpres.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 86,3% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 65,6%., mai anunță BNR. Studiul mai arată și că indicatorul de solvabilitate era, în decembrie 2023, de 22,51%, faţă de 23,4% la finele lunii decembrie 2022.

Specialiștii din domeniul economic sunt de părere că reducerea ratelor ar putea începe abia în a doua jumătate a anului 2024. Riscurile fiscale sunt încă semnificative și sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aduce deficitul bugetar spre ținta de 3% până în 2025, mai consideră analiștii.

Ai putea citi și: Guvernul anunță câte tranșe de bani intră pe cardurile sociale în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult