- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 29 decembrie. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor în ultima zi lucrătoare din 2023

29 Dec, 11:10 • Bumbeneci Diana
ROBOR 29 decembrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă astăzi cu ratele românilor. Sunt vizate persoanele care au credite în lei.
ROBOR 29 decembrie. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor în ultima zi lucrătoare din 2023

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,22%, de la 6,24%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță Banca Națională a României.

ROBOR 29 decembrie

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,27%, de la 6,29%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

Indicele ROBOR a stagnat
Indicele ROBOR 

ROBOR vs. IRCC

ROBOR este o rată de dobândă utilizată în România pentru a determina costul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Este calculată pe baza mediei ponderate a dobânzilor la care băncile din România își împrumută resursele între ele. Există diferite perioade de referință pentru ROBOR, cum ar fi ROBOR la 3 luni, 6 luni sau 12 luni.

IRCC (Indicele ROBOR la 3 luni) este o variantă specifică a ROBOR la 3 luni și este folosit în principal pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă.

Aceste rate de dobândă pot influența costul creditelor și pot varia în funcție de condițiile pieței financiare și de politica monetară a Băncii Naționale a României.

Te mai poate interesa și: Cu cât se vor majora salariile profesorilor în 2024. Ligia Deca: „Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult