- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 3 ianuarie. Anunțul momentului pentru milioanele de români cu credite în lei

03 Jan, 11:10 • Bumbeneci Diana
ROBOR 3 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor la început de an.
ROBOR 3 ianuarie. Anunțul momentului pentru milioanele de români cu credite în lei

ROBOR 3 ianuarie. Banca Națională a României a actualizat, pentru prima dată în acest an, indicele ROBOR. Iată ce se întâmplă azi cu ratele românilor.

ROBOR 3 ianuarie

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,21%, de la 6,22%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni se menține la 6,27%, unde a scăzut la finele anului trecut de la 6,29%.

Ratele la creditele legate de ROBOR scad de astăzi. Scade și IRCC de la 1 aprilie.  Calcule – Cât înseamnă scăderea ROBOR și IRCC într-o rată ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

 

Scad ratele românilor

Românii care au credite în lei vor plăti rate mai mici în 2024, însă luna din care se va aplica depinde de inicele de referință, ROBOR sau IRCC.Primii care beneficiază sunt cei cu credite făcute înainte de 2017, care plătesc dobânzi calculate după indicele ROBOR.

În ceea ce privește rata ROBOR, aceasta a încheiat anul cu una dintre cele mai mici valori înregistrate în ultimii doi ani, încheind anul cu valoarea de 6,22%, relatează Wall-Street.Conform cotațiilor zilnice ale IRCC, o scădere a ratelor va fi marcată abia în luna martie. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR.

Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult