- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 8 noiembrie. BNR anunță schimbările pentru ratele românilor

08 Nov, 11:57 • Fundeanu Madalina
ROBOR astăzi, 8 noiembrie 2023. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,39%, de la 6,40%.
ROBOR 8 noiembrie. BNR anunță schimbările pentru ratele românilor

Iată care este situația cu indicele ROBOR astăzi, 8 noiembrie 2023. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,34%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, potrivit BNR.

Indicele ROBOR a scăzut astăzi, 8 noiembrie

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,39%, de la 6,40%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

ROBOR
ROBOR

Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Energiei este de acord cu preluarea companiei Termoenergetica de către ELCEN. „E aproape un miracol că astăzi sistemul de termoficare al Bucureştiului funcţionează aşa cum funcţionează”

ROBOR mai mic decât IRCC: În ce condiții este posibil un asemenea scenariu

Potrivit Wall-Street, ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este dictat de dobânda cheie a cărei valoare este stabilită de Banca Centrală a României. Conform lui Ciprian Dascălu, economistului șef BCR, în cazul extraordinar în care Banca Națională ar reduce agresiv dobânda cheie, am putea vedea situații în care ROBOR la 3 luni să fie sub nivelul IRCC.

„IRCC mai mare decât ROBOR se poate întâmpla într-un scenariu în care vom asista la o scădere foarte rapidă a ratelor de dobândă cheie. În cazul în care vom avea scăderi rapide ale acestei rate vom putea vedea acest fenomen pe parcursul decalajului celor doi indici, de până la două trimestre”, a explicat Ciprian Dascălu.

Vezi mai multe știri: „Agenția de tursim” de lux a președintelui. Administrația prezidențială păstrează secrete costurile de milioane de euro ale deplasărilor în străinătate ale lui Iohannis