- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Româncă condamnată la închisoare în China. Aceasta are de executat 13 ani!

04 Nov, 20:15 • Oprea Alina
Uimitor! O româncă, Alina Apostol, a fost condamnată, în anul 2017, la închisoare pentru fraudă în China. Iată care este povestea ei!
Româncă condamnată la închisoare în China. Aceasta are de executat 13 ani!

Românca, Alina Apostol, avea doar 28 de ani când aceasta a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru fraudă bancară în China. Aceasta a fost condamnată în anul 2017, iar în această perioadă s-au împlinit trei ani de când autoritățile române nu reușesc să o transfere pe aceasta într-un penitenciar din țară. Ministerul de Justiţie susţine că de vină ar fi partea chineză, care nu comunică prea uşor.

„Este vorba despre o persoană condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă, cu card bancar, pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentinţa a fost recunoscută de Curtea de Apel Bucureşti, care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislaţia românească.”, Antena3.a declarat Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, potrivit

Citește mai multe despre: Cu ce afacere a dat lovitura o româncă proaspăt întoarsă din Germania. Investiția inițială a fost de 10.000 de euro

Autoritățile din China nu comunică prea ușor!

Problematica este faptul că s-au împlinit trei ani de când autoritățile române încearcă să o aducă pe româncă într-un penitenciar din țară, însă statul chinez nu comunică prea ușor.

„Trebuie să vă precizez că nici legislaţia statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transferare a persoanelor condamnate, în sensul că nu prevede niciun termen până la care statul chinez poate să dea curs solicitării unui stat străin, cum este România.Comunicarea nu este cea mai uşoară cu statul chinez.”, a adăugat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

Închisoare China
Închisoare China

Avocata familiei, Maria Vasii, a adus explicații în plus și aceast a confirmat faptul că demersurile aducerii în țară a femeii au început încă din anul 2019.

„A fost admisă de către Curtea de Apel Bucureşti procedura de recunoaştere şi reconversie a pedepsei. S-a admis cererea de transfer a doamnei Alina într-un penitenciar din România.Din păcate, în această perioadă de timp, suntem blocaţi pe proceduri administrative, însă în acord cu aceste proceduri, noi nu avem impedimente din partea reprezentanţilor statului român. Noi suntem oarecum în aşteptarea deciziei autorităţilor din China de a lua biletul de avion şi de a o aduce, efectiv, într-un penitenciar din România. Suntem la voia arbitrară a autorităţilor din China.”, a comunicat avocata familiei, conform sursei citate.

Mai mult decât atât, avocata a spus că familia a plătit o sumă de 50.000 de dolari care a fost cerută de statul chinez, însă nu au primit niciun răspuns cu privire la data la care Alina Apostol ar putea fi readusă în țară.

„Niciodată (nu i s-a comunicat o limită de timp – n.r.) . Şi aici suntem oarecum îngrijoraţi, pentru că totul este la îndemâna autorităţilor din China. Noi nu avem niciun mecanism de control.”, a adăugat avocata, conform sursei citate.

Cazul acestei femei este destul de cunoscut la nivel național, astfel că, profesorul clujean Marius Balo, după ce a auzit că Alina Aposto a fost închisă pentru 13 ani în China, iar demersurile pentru a o readuce în țară încă nu s-au finalizat, acesta a intrat în greva foamei. Acest profesor a avut o situație similară, întrucât a fost închis pentru o fraudă de 80 de dolari în China pentru o perioadă de opt ani.

„Am început un demers de post negru sau – în termeni laici – greva foamei, pentru Alina Apostol, o fată care este întemniţată în China de cinci ani de zile şi trebuie să execute o pedeaspă pentru fraudă bancară de 13 ani şi jumătate, în condiţii deosebit de grele. Singura mea conexiune cu Alina este faptul că şi eu am pătimit în închisorile chinezeşti timp de opt ani de zile.

Din acest motiv şi doar din acest motiv am hotărât să fac acest demers pentru ea, pentru a încerca să sensibilizez Ministerul Justiţiei, în încercarea de a o transfera acasă pe Alina. Este dreptul fiecărui cetăţean român care este întemniţat în străinătate, indiferent de infracţiunea de care a fost acuzat, să fie transferat în ţara lui de origine şi să-şi continue aici pedeapsa care i-a fost dictată.” a declarat profesorul, potrivit sursei citate.

De asemenea, profesorul Marius Balo vorbește și despre condițiile foarte rele de a trăi într-o închisoare din China, întrucât, drepturile omului nu sunt respectate.

„Ea este împreună cu alte femei, localnice, şi sunt duse la fabrici tot timpul, stoarse efectiv de energie, de dimineaţa până seara. Iar condiţiile de muncă, condiţiile de viaţă sunt extreme! Tatăl ei îmi spune că fata leşină de foame! Drepturile sunt foarte puţine. Nu are voie să trimită scrisori, nu are voie să primească scrisori. Nu are voie să primească niciun fel de carte. Singurul lucru pe care poate să îl facă este să îl sune pe tatăl ei, timp de 10 minute, o dată pe lună. Acesta este singurul semn cum că ea mai este încă în viaţă.”, a comunicat Marius Balo, conform celei citate.

Acesta a povestit despre povestea sa similară.

„Am fost întemniţat timp de opt ani de zile, primii doi ani în condiţii extrem de grele, în sensul că am fost într-o cuşcă de 12 metri pătraţi, din care nu am putut să ies. Nu am putut să văd lumina zilei, nu am putut să vorbesc cu nimeni, până în momentul în care am fost condamnat de către tribunal. Aceasta este perioada de aşteptare sau de arest preventiv, cum este terminologia la noi. 

Toată această perioadă este în aşa fel gândită încât să te slăbească de orice forţă, de orice dorinţă ai avea ca să te aperi. Vedeţi dumneavoastră, justiţia în China se bazează strict pe confesiuni. Nu este nevoie de niciun fel de dovadă. Doar confesiunea persoanei. Dacă persoana mărturiseşte că a comis acea infracţiune, atunci totul este rezolvat. 

De aceea această perioadă de doi ani de zile de tortură psihică extremă, pentru ca să te determine fie să mărturiseşti, fie să te lase fără niciun fel de putere, să poţi să continui să te aperi. Exact în acest caz a fost Alina, exact în acest caz am fost şi eu.”, a concluzionat profesorul, conform celei citate.

Citește mai multe despre: O româncă a dat lovitura în Italia cu ferma ei de animale: „Îți dau mai multă satisfacție decât oamenii”. Mihaela a fost premiată pentru afacerea ei: