- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România la un pas de un dezastru de proporții! Datoria în PIB ar putea să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni

22 May, 21:26 • Cornel Ghimeșan
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o scădere de 12,3 puncte în luna aprilie, ajungând la valoarea de 47,1 puncte, pe fondul creșterii deficitului bugetar.
România la un pas de un dezastru de proporții! Datoria în PIB ar putea să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o scădere semnificativă în luna aprilie, diminuându-se cu 12,3 puncte și ajungând la valoarea de 47,1 puncte. Această scădere accentuată este atribuită în principal creșterii deficitului bugetar, care a generat îngrijorări în rândul analiștilor economici.

Citește și: Gigantul Amazon vine în România! Jeff Bezos aduce la București un nou centru de dezvoltare a jocurilor

Previziunile pentru următoarele 12 luni indică o depreciere a leului, cursul de schimb fiind estimat să atingă 5,0719 lei pentru un euro. De asemenea, se așteaptă ca datoria publică să crească, ajungând la 55% din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste perspective sugerează o deteriorare a climatului economic pe termen mediu, influențând negativ încrederea în stabilitatea macroeconomică a României.

„După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majoare a deficitului bugetar precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară:

Care este previziunea pentru România

Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni, până în mai 2025, a înregistrat o creștere față de previziunile anterioare, situându-se acum la o valoare medie de 5,73%. În același timp, se remarcă o schimbare în percepțiile participanților cu privire la evoluția inflației: doar 59% dintre aceștia anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, în scădere față de 75% în exercițiul anterior.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, majoritatea covârșitoare a participanților (aproximativ 88%) se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul anticipează o stagnare. Valoarea medie a anticipațiilor pentru cursul de schimb la un orizont de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro, iar pentru un orizont de 12 luni, valoarea medie anticipată este de 5,0719 lei pentru un euro.

În privința prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, majoritatea participanților (53%) prevăd o scădere în următoarele 12 luni, 23,5% anticipează o majorare a prețurilor, iar ceilalți 23,5% estimează o stabilitate a acestora. De asemenea, 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale ale proprietăților sunt supraevaluate, în timp ce 30% le consideră corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a crescut față de estimările anterioare, ajungând la o valoare medie anticipată de 5,7%. În același timp, anticipațiile de creștere economică pentru anul în curs au fost revizuite în jos, cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la 1,9%.

În plus, se așteaptă ca datoria publică, exprimată ca procent din PIB, să crească până la 55% în următoarele 12 luni, conform informațiilor furnizate de Economica.ro.

Citește și: Motivul pentru care un turist american a luat decizia de a se întoarce în România de 4 ori: „Acesta nu e singurul motiv”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult