- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România pierde startul la cursa de 400 mld. euro. 16 state dispun de strategii de hidrogen, iar 840 de proiecte sunt în dezvoltare

10 Apr, 09:45 • Constantin Cristina
România a rămas în spate la dezvoltarea hidrogenului, în timp ce 16 state au luat avânt și dispun de stații de hidrogen. În așteptare mai sunt 840 de proiecte care abia așteaptă să fie puse în aplicare.
România pierde startul la cursa de 400 mld. euro. 16 state dispun de strategii de hidrogen, iar 840 de proiecte sunt în dezvoltare

România pierde cursa de 400 mld. de euro pentru dezvoltarea hidrogenului! Pe când, la nivel european, este vizibil faptul că, dezvoltarea hidrogenului face pași concreți și urcă tot mai mult. Deja vorbim de finanțarea proiectelor, recent înființată Banca Europeană a Hidrogenului (BEH) fiind un exemplu, a informat zf.ro.

Vezi și: O nouă stație de încărcare cu Hidrogen pe Autostrada A1! OMV Petrom și Rompetrol vor deschide noi benzinării și parcări moderne

România pierde startul la cursa de 400 mld. euro

Prima licitație pentru finanțare va avea loc în toamna anului curent și vor fi puși la bătaie 800 mil. euro. În acest moment, la nivel european, deja 16 state au acaparat dezvoltarea hidrogenului și au strategii, iar 840 de proiecte sunt în dezvoltare. Însă, dacă ne raportăm la statul român, acesta nu face nimic să intre în această cursă de 400 mld. euro. Cursă care deja a început.

„Am făcut documentul de strategie în două luni şi de şase luni este la aprobare”, spun surse din piaţă în legătură cu stadiul dezvoltării unei strategii a hidrogenului pentru România.

România, dezvoltarea hidrogenului
România, dezvoltarea hidrogenului

Conform celor mai recente date, documentul de strategie ar trebui să fie gata la jumătatea acestui an. din cele 840 de proiecte care se află în dezvoltare, șase aparțin României, care se află cu mult în spatele strategiilor specifice comparativ cu cele derulate de celelalte 16 state. Din acestea șase proiecte, trei ar urma să fie dezvoltate pe platforma Chimcomplex.

Hidrogenul este un combustibil important în viitoarea ecuație energetică. Însă, potențialul României de a dezvolta hidrogenul riscă să rămână insuficient exploatat în absența unei strategii. România ar trebui să își securizeze un portofoliu de proiecte strategice corelate cu oportunitățile de finanțare conferite de obiectivele europene strategice privind tranziția către combustibilii viitorului.

Hidroelectrica, Romgaz (simbol bursier SNG), OMV Petrom (SNP), Liberty Galați, mai mulți producători de energie eoliană și chiar Lukoil, prin filiala sa Petrotel din Ploiești, pun la punct planuri pentru producția de hidrogen verde. Adică acel hidrogen produs prin electroliza apei, dar cu un consum exclusiv de energie regenerabilă.

De altfel, operatorul sistemului național de gaze naturale, Transgaz (TGN) urmează să se asocieze cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) într-o companie de proiect pentru construcția conductelor magistrale de hidrogen.

Citește și: Singura companie care a primit un contract din PNRR pentru producția de hidrogen verde. Firma nu are un trecut înainte de 2021 și are afaceri de numai 3.000 de lei