- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii au un motiv de bucurie! Câștigul salarial mediu net a crescut

13 Feb, 16:11 • Stefan Simion
Vești bune pentru români! Câștigul salarial mediu net a crescut, iar valorile cele mai mari au fost înregistrate în anumite domenii de muncă.
Românii au un motiv de bucurie! Câștigul salarial mediu net a crescut

Un motiv de bucurie pentru români! Câștigul salarial mediu net se bucură de o creștere semnificativă, citează profit.ro.

După o lungă perioadă în care speranța nu mai exista, România primește o veste bună. Câștigul salarial mediu net a crescut în luna decembrie a anului trecut cu 6,2% față de noiembrie, însemnând 257 lei. Astfel, veniturile au ajuns la suma de 4.398.

„În luna decembrie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 7.107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 4.398 lei, în creștere cu 257 lei (+6,2%) față de luna noiembrie 2022.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (11.540 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.361 lei)”, declară INS.

Unde s-au înregistrat cele mai mari valori

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor obținute prin prelucrarea țițeiului și a produselor de cocserie. Confecționarea articolelor vestimentare este domeniul de lucru care a obținut cea mai mică creștere, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

câștigul salarial
câștigul salarial

Vezi și: Ce salariu primește un casier Mega Image. Unii dintre angajații lanțului de magazine primesc până la 4.600 de lei pe lună

Față de 2021, creșterea înregistrată la finalul anului trecut este de 13,4%. Indicele câștigului salarial a fost de 97,4% la sfârșitul lui decembrie, mai mare cu 105,8% față de luna noiembrie a anului 2022. În cursul anului au fost înregistrate fluctuații ale veniturilor. Acestea erau determinate de acordarea premiilor anuale sau de primele de sărbători, oferite în decembrie, martie și aprilie.

Nu putem omite că micșorarea câștigului salarial mediu net este influențat și de nerealizarea de producție sau de încasările mai mici. Cele mai semnificative influențe s-au resimțit în silvicultură și exploatare forestieră, fabricarea de mașini, tăbăcirea și finisarea pielilor, referindu-ne inclusiv la confecționarea articolelor vestimentare, fabricarea autovehiculelor și nu numai.

Citește și: Ce salariu are un secretar administrativ. Câștigurile ajung până la 800 euro pe lună

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult