Când vine vorba despre consumul de sare, românii par să neglijeze riscurile privind sănătatea.
Conform datelor statistice, mâncăm zilnic cel puțin dublul cantității de sare pe care o recomandă specialiștii OMS.
OMS recomandă cinci grame de sare pe zi pentru un adult. Românii sunt pe locul 9 în topul europenilor care mănâncă mai mult decât dublu, mai precis peste 12 grame pe zi, notează stirileprotv.
După cum spun medicii și celebrul anunț mediatizat pe TV, prea multă sare dăunează grav sănătății.
Vorbim despre riscuri mari privind hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.
”Cei care dezvoltă și hipertensiune consumă chiar 13 – 14 grame în 24 de ore. Este un lucru extrem de îngrijorător. Riscurile unui consum de sare crescut sunt hipertensiunea, pe de o parte, și complicațiile ei. În primul rând, accidentul vascular cerebral și apoi insuficiența cardiacă, infarctul de miocard”, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, de la Societatea Română de Hipertensiune Arterială.
Trebuie menționat și faptul că media cantității de sare pe care o consumăm zilnic este ridicată, spun experții, de alimentele ultraprocesate, categorie în care intră mezelurile și mâncarea de tip fast-food.
Astfel, potrivit unei analize realizate într-un laborator al Direcției de Sănătate Publică, în cadrul unei monitorizări efectuate la nivel național, în produsele de tip fast-food (shaorma, burger, pizza) a fost depistată o cantitate mai mare de sare decât în mâncarea făcută acasă.
Pe considerente ce țin de sănătatea clienților, unele restaurante reduc cantitatea de sare din preparate, lucru care nu este însă pe gustul tuturor. Unii clienți pun sare în mâncare chiar înainte de a o gusta!
”Încercăm să menținem acest trend, să reducem sarea din preparate. Sunt clienți care ne spun: puneți mai multă sare în preparate, dați-ne sare să avem la masă!”, a declarat, pentru sursa citată, reprezentantul unui restaurant.
OMS a recomandat aplicarea unor politici prin care să fie redus consumul de sare, însă, în majoritatea țărilor europene, nu s-a întâmplat acest lucru. Excepție face Portugalia, unde, de mai mult de 10 ani, statul a obligat industria alimentară să micșoreze cantitatea de sare din produsele alimentare. Astfel, rata accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 5 la sută.