- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii sunt îngropați de sărăcie, iar ratele la bănci cresc în fiecare zi. Expert BNR: „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”

20 Jan, 17:12 • Cornel Ghimeșan
În condițiile în care românii nu mai știu cum să facă față majorării accelerate a ratelor, un expert BNR a dat un răspuns cât se poate de tranșant.
Românii sunt îngropați de sărăcie, iar ratele la bănci cresc în fiecare zi. Expert BNR: „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”

Românii sunt aduși în pragul sărăciei din cauza ratelor bancare, care de luni de zile nu nu se mai opresc din majorări. Acest lucru suprapus cu inflația și scumpirile din energie a adus aproape întreg pământul în una dintre cele mai mari crize. Această situație fiind practic punctul culminant al ultimilor doi ani de pandemie și a războiul Rusia-Ucraina.

Alte articole: Statul încasează milioane de lei de pe urma închirierii plajelor. Care sunt tarifele pentru sezonul 2023-2024

În acest context, expertul BNR, Eugen Rădulescu a dat un răspuns șocant și cât se poate de tranșant atunci când a fost întrebat despre situația românilor care au rate din ce în ce mai mari. Acesta este de părere că românii trebuie să se descurce singuri, cumva, din moment ce și-au asumat să ia un credit.

„Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a transmis expertul BNR.

Mai mult, Eugen Rădulescu, a subliniat că nu este exclus ca cei care susțin că nu își mai pot plăti ratele, de fapt să nu mai poată achita cheltuielile, motiv pentru care expertul a atras atenția asupra măsurii de dăre în plată

Ratele - coșmarul românilor
Ratele – coșmarul românilor

„Până când a fost declarată neconstituțională, am observat la vremea respectivă, că 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să-și plătească datoriile, dar nu au mai vrut”, a adăugat Eugen Rădulescu.

O variantă pe care o au românii care nu mai pot face față cheltuielilor curente ar fi să solicite reeșalonarea creditului, însă acest lucru prezintă riscuri pe termen lung.

Ratele – coșmarul românilor

Totuși există și câteva vești bune, în special pentru cei care au creditele raportate la ROBOR la trei luni. Indicele a scăzut și a ajuns în prezent la valoarea de 7,27%. Totuși acest procent este dublu față de valoarea pe care o avea acest indice în aceeași perioadă a anului trecut.

Românii care au credite calculate în funcție de IRCC nu sunt atât de norocoși. Acesta va continua să crească și pe parcursul anului 2023, iar dobânzile mari sunt principalul argument al experților BNR care sugerează că pentru cei care nu își permit este mai bine ca momentan să aleagă chiria.

„Dacă pe o perioadă de termen mediu, ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală. Este bine să îți iei o proprietate, dar să nu ajungi cu un grad de îndatorare mai mare de 40%”, a transmis un specialist.

Citește și: Țările europene unde cadrele didactice câștigă salarii de peste 50.000 de euro. Cu cât este plătit un profesor debutant în Danemarca?

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult