- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor fi obligați să plătească noi taxe și impozite. „Din 2025, se dă milităria jos din pod!”

19 Apr, 18:13 • Fundeanu Madalina
Veștile proaste continuă să curgă pentru români. Se anunță noi creșteri ale taxelor și impozitelor!
Românii vor fi obligați să plătească noi taxe și impozite. „Din 2025, se dă milităria jos din pod!”

Suntem în a treia lună consecutivă în care România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Veștile proaste continuă să curgă, iar specialiștii spun că urmează o creștere de taxe și impozite pentru ca autoritățile să poată strânge mai mulți bani la buget, potrivit Antena 3 CNN.

Se anunță noi creșteri ale taxelor și impozitelor

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială au lansat mai multe solicitări în ceea ce privește economia țării noastre, însă Guvernul a anunțat că nu va ține cont de acestea.

Taxele și impozitele propuse de FMI pentru România

  • impozit progresiv pe venituri
  • impozite locale în funcție de valoarea proprietăților
  • taxă pe mașini
  • eșalonarea recalculării pensiilor

Taxele și măsurile propuse de Banca Mondială

  • 10% impozit pentru salariile până în 4.000 de lei brut
  • 20% pentru ceea ce depășește 4.000 de lei brut
  • o singură cotă TVA
  • creșterea impozitului pe dividende la 10%

Ai mai putea fi interesat de: Ghidul ANAF 2024. Până la ce dată trebuie să-și plătească impozitul pe venit persoanele sau firmele care desfășoară activități de înfrumusețare

taxe
taxe

„Până la anul, probabil că vom scăpa, pentru că asta își doresc guvernanții, să nu mărească impozitele într-un an electoral. Au făcut-o deja înainte de începerea anului. Dar tot ei au spus că, din 2025, se dă milităria jos din pod. Adică vor crește taxele.

Sigur că încearcă să vândă acest lucru ca pe o rezolvare a inechităților, ca pe o chestie bună. Dar noi știm că este ca la Radio Erevan, vor fi poate deduceri, dar într-un sistem fiscal mult mai complicat și cu poveri mai mari decât în prezent”, a explicat analistul economic, Bogdan Glăvan, pentru Antena 3 CNN.

„Eu cred că vor exista presiuni să mergem în direcția impozitării progresive? De ce? Tocmai pentru că poate fi vândută chiar sub această ”pălărie” a poverilor inegale. Deci să plătească bogații, pentru că bogații au de unde. Până când populația va descoperi că, de fapt, ea este carne de tun, și că ea va plăti.

Așa cum au descoperit pensionarii, când li s-au mărit pensiile, că intră sub incidența impozitului provenit. Așa și oamenii cu venituri mai mici vor descoperi, într-un an sau doi, din cauza inflației, că vor plăti cu toții acea treaptă superioară de impozitare și că, de fapt, impozitarea progresivă nu se referă doar la bogați, ci la toată lumea. Asta este, de fapt, păcăleala sub care va fi vândută această politică de impozitare progresivă”, a mai adăugat Bogdan Glăvan.

Vezi și: România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie şi în 2024. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”