- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Săptămâna continuă cu vești bune pentru românii care au rate la bancă! Indicele ROBOR a stagnat

14 Mar, 12:10 • Constantin Cristina
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,90%, iar cu câteva zile a scăzut de la 6,91%, atingând cea mai mică valoare din ultimele 8 luni.
Săptămâna continuă cu vești bune pentru românii care au rate la bancă! Indicele ROBOR a stagnat

Românii încă mai pot spera la rate mai mici. Indicele ROBOR la 3 luni reprezintă cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei și a stagnat la 6,90%. De altfel, și indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 7,23%, a anunțat BNR.

Citește și: Prima zi a săptămânii vine cu vești noi pentru românii cu rate. ROBOR-ul înregistrează o nouă scădere

ROBOR – Românii speră la rate cât mai mici

Indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe anul trecut, iar la începutul acestui an a urcat miraculos la 7,56%, ceea ce i-a îngrijorat pe români. Inclusiv ROBOR la 6 luni a scăzut la 7,23% de la 7,26%.

ROBOR a stagnat
ROBOR a stagnat

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață, a informat Profit.ro.

Indicele IRCC a crescut

În timp ce indicele ROBOR a scăzut, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor a crescut de la 4,06% șa 5,71%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională, a transmis sursa citată.

Alte articole: Vești noi pentru românii cu rate la bancă! BNR anunță cum a evoluat ROBOR-ul la final de săptămână. Se raportează o scădere de 6,91%, de la 6,93% joi