- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Satul din România cu pistă de biciclete de 170.000 de euro

06 Jan, 15:41 • Dobran Viorel
Primăria din satul Mănești a semnat, zilele trecute, contractul de finanțare pentru construcția pistei de biciclete în satul Băltița, sat care are, potrivit recensământului, 778 de locuitori.
Satul din România cu pistă de biciclete de 170.000 de euro

Satul Măneşti  din Prahova va avea pistă modernă pentru biciclete. Finanțarea a fost obținută prin PNRR ( Planul Național de Redresare și Reziliență), valoarea investiției fiind de 170.000 de euro. Dacă unii localnici se arată entuziasmați de această lucrare, alții reclamă lipsa trotuarelor la nivel de sat, ori a utilităților

Primăria Mănești a semnat, zilele trecute, contractul de finanțare pentru construcția pistei de biciclete în satul Băltița, sat care are, potrivit recensământului, 778 de locuitori, scrie Observatorul Prahovean.

Dacă unii localnici se arată entuziasmați de această lucrare, alții reclamă lipsa trotuarelor la nivel de sat, ori a utilităților. „ Mai întâi avem nevoie de rețea de canalizare, ca să nu ajungem să construim și după aceea să dărâmăm”, este remarca unui localnic, Aurel Dogaru.

Primarul Constantin Nițoi spune că localitatea pe care o conduce a avut posibilitatea să acceseze bani nerambursabili prin PNRR și a făcut asta, având și câștig de cauză. Indiferent că satul Băltița are sau nu nevoie de o pistă pentru biciclete, „era păcat să ratăm o asemenea oportunitate”

Edilul a mai precizat că, odată finalizată construcția pistei de biciclete, ia în calcul introducerea zonei în circuitul cicloturistic.

Aproape 200 de localități din România, fără medici de familie. Oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de km pentru o simplă rețetă

„Populaţia nu a fost în risc. În momentul în care am ajuns în situaţia de risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă acolo”, a spus Leţea într-o declaraţie de presă.

El a explicat că nivelul de creştere a arsenului în reţea este de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare, existând şi un punct unde depăşirea este de circa 70% faţă de indicatorul legal, în acel caz fiind vorba despre un capăt de reţea.

Apa din satul Măneşti, contaminată cu aren

Satul din Prahova se poate antrena pentru Mica Buclă, dar are probleme cu puritate apei.Directorul operatorului regional Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, a declarat vineri că populaţia comunei Măneşti, unde au fost depistate depăşiri ale arsenului în apă, nu a fost în situaţie de risc, transmite Agerpres.

„Monitorizarea calităţii apei se face în permanenţă în cadru Hidro Prahova şi este realizată şi de către colegii de la DSP, care au propriul lor program de audit. În mod corect, prelevările de probe ar trebui făcute împreună de DSP cu colegii noştri, lucru pe care în 99 la sută din situaţii îl respectăm. Prima depăşire a fost depistată la sfârşitul anului trecut, dar nu era o depăşire care să crească nivelul de alertă. (…) Primul puţ a fost închis spre sfârşitul lunii octombrie, cel de-al doilea puţ l-am depistat la începutul acestei luni. (…) Există acolo un puţ care este excentric poziţionat faţă de celelalte două, unde frontul de apă şi corpul de apă în momentul de faţă este stabil”, a afirmat directorul societăţii.
Potrivit primelor evaluări, concentraţia ridicată de arsen poate fi generată de modificări de structură ale componentelor naturale din apa brută, nefiind provocată de activitatea de exploatare a reţelei de apă din comuna Măneşti, se menţionează într-un comunicat transmis de Hidro Prahova.

ANAF scoate la licitație zeci de mașini confiscate, la prețuri reduse, la început de 2023

Conform unei adrese a DSP Prahova publicată, joi, pe pagina de Facebook a Primăriei Măneşti, pe raza teritorială a comunei Măneşti s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apa potabilă.

Adresa DSP este din data de 8 decembrie, însă a fost publicată joi de primărie. Potrivit documentului, se interzice consumul apei furnizate de operatorul Hidro Prahova, până la remedierea neconformităţii, DSP atrăgând atenţia că arsenul nu se distruge prin fierbere.

„Conform procedurilor legale, în urma Notificării primite din partea DSP Prahova, societatea Hidro Prahova SA a informat autoritatea locală din comuna Măneşti şi consumatorii, prin afişaj şi comunicare la nivel local, cu privire la interdicţia de consum pentru apa distribuită prin reţeaua de alimentare a comunei. În acelaşi timp, societatea Hidro Prahova SA a pus la dispoziţia locuitorilor comunei Măneşti 5 containere de apă potabilă alimentate din surse alternative”, mai arată comunicatul citat.