- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare radicală pe piața auto. Românii renunță să-și achiziționeze mașini la mâna a doua și trec la cele electrice

02 Aug, 12:47 • Constantin Cristina
Mașinile la mâna a doua dispar de pe piața auto, pe șoferi interesându-i în special autoturismele electrice și plug in hybrid. Cu cât a scăzut achiziția acestor autovehicule în 2023.
Schimbare radicală pe piața auto. Românii renunță să-și achiziționeze mașini la mâna a doua și trec la cele electrice

Românii renunță la mașinile second-hand cumpărate din Vest și aleg autoturismele electrice. Numărul mașinilor la a doua mână a fost cu 20% mai mic comparativ cu 2022. Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că numărul înmatriculărilor de autoturisme rulate, importate în mare parte din vestul Europei, a scăzut în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: Motivul pentru care prețul mașinilor second hand a ajuns la un nivel istoric în România. Autoturismele sunt tot mai scumpe

Schimbare radicală pe piața auto. Românii renunță să-și achiziționeze mașini la mâna a doua și trec la cele electrice

„Pe de o parte, numărul înmatriculărilor de maşini noi, de generaţie nouă, a crescut cu 24%, ceea ce e o cifră îmbucurătoare. Pe de altă parte, încă o veste bună, pentru Ministerul Mediului cel puţin, a fost aceea că numărul autoturismelor second-hand, aduse de obicei din vestul Europei, a scăzut pentru prima oară cu 21% anul acesta faţă de prima jumătate a anului trecut”, a afirmat Mircea Fechet marţi seară, la TVR Info.

mașini
mașini

Tot el a menționat că numărul autoturismelor electrice și plug in hybrid a înregistrat o creștere cu 57%, fiind înmatriculate în acest an ajungând la 10.000. Ministrul a explicat că voucherul acordat de România pentru autoturismele electrice este ”aproape cel mai mare” din Uniunea Europeană.

De asemenea, prețul mașinilor second hand a bubuit atât în România, cât și în Europa, informează stiripesurse.ro. Cauzele sunt multiple, însă ce a afectat cel mai mult industria auto se referă la criza microcipurilor care a început în timpul pandemiei Covid-19. Deși au trecut 2 ani de la „normalizarea” situației, marii producători au întârzieri mari cu livrarea autoturismelor. De aceea, românii aleg să se orienteze către piața second hand din țară.

Alte articole: Automobilele de această culoare se vând în cel mult 20 de zile! Află care este culoarea care influențează cel mai mult cumpărarea unei mașini second hand