- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se oferă tichete de 2.000 de lei pentru mame. Condițiile pentru a putea intra în posesia banilor

17 Apr, 18:12 • Fundeanu Madalina
Mamele vulnerabile primesc tichete sociale de 2.000 de lei. Aceste ajutoare se vor folosi pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți.
Se oferă tichete de 2.000 de lei pentru mame. Condițiile pentru a putea intra în posesia banilor

Tichetele sociale pe suport electronic, acordate mamelor aflate în situaţii de vulnerabilitate socială, pentru fiecare nou-născut, au valoarea de 2.000 de lei şi se acordă într-o singură tranşă. Acești bani vor fi folosiţi de către mame pentru cumpărarea produselor de îngrijire pentru cei mici, potrivit OUG 34 din 2024, analizată de Economica.net.

Tichete sociale de 2.000 de lei pentru mamele vulnerabile

Mamele care nasc începând cu 12 aprilie, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, sunt eligibile să primească tichetele sociale de 2.000 de lei, în cazul în care se află într-una dintre situaţiile următoare:

  • le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  • mamele au dizabilități;
  • mamele se află temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, care se află în situații deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;
  • mame fără acte de identitate;
  • mame minore care nasc;
  • mame cetățeni străini din zone de conflict armat;
  • În situația în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la nașterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal, conform OUG 34 din 2024 consultată de Economica.net.
  • În situaţia sarcinii multiple, tichetul se acordă pentru fiecare nou-născut.

Citește și: Românii își vor primi pensiile cu întârziere în luna mai 2024. Care este motivul

tichete sociale pentru mame
tichete sociale pentru mame

Tichetele pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate, strict pentru achiziționarea produselor pentru nou-născuți. De asemenea, se vor folosi în termen de maximum șase luni de la data emiterii suportului electronic.

Nu se pot folosi la orice magazin

Mamele pot utiliza tichetele sociale pe suport electronic numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate, cu excepția mamelor care nu dețin acte de identitate. În cazul celor fără acte de identitate, tichetele sociale pe suport electronic se utilizează pe baza adeverinței eliberate de autoritățile publice locale.

Tichetele sociale pe suport electronic emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Vezi și alte știri: 400.000 de euro fonduri europene pentru români. Condițiile pentru a primi finanțarea