- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Bucura-Oprescu, anunțul momentului despre legea salarizării. Ce români urmează să primească „salarii recompensă”

21 Mar, 20:54 • Adrian Popovici
Simona Bucura-Oprescu a oferit recent noi detalii despre legea salarizării. Aceasta aexplicat faptul că salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și una bazată pe performanțele acestora.
Simona Bucura-Oprescu, anunțul momentului despre legea salarizării. Ce români urmează să primească „salarii recompensă”

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat la Antena 3 CNN, categoria de românii care urmează să primească „salarii recompensă”. Mai exact, aceasta a vorbit despre noua lege a salarizării și a explicat că salariile bugetarilor vor avea două componente.

După cum a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu modificările pe care le aduce noua lege a lege a salarizării include o modificare care stabilește că bugetarii vor avea un venit fix și altul variabil, cel de al doilea urmând să fie stabilit în funcție de performanță.

După cum arată analizele făcute pe această temă, modificarea anunțată de către Simona Bucura-Oprescu pare a fi o măsură cu dublu tăiș. Mai exact, deși ar putea aduce claritate și echitate în modul în care sunt plătiți bugetarii, propunerea poate duce și la pierderea unor sporuri, care reprezintă o parte importantă din veniturile realizate de unii angajați la stat.

Te-ar putea interesa și: Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Foto arhivă
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Foto arhivă

Cum se vor aplica modificările anunțate de către Simona Bucura-Oprescu?

Ministrul a oferit și oserie de detalii despre modul în care bugetarii vor fi evaluați și modul în care vor primi acest bonus.

„Salariul la stat va fi compus dintr-o parte variabilă și una fixă. Și partea asta variabilă, care va fi compusă la rândul său din sporuri, ar putea să fie mai mică, mai mare în funcție de cât de performant ești la locul de muncă în luna respectivă.

La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă. Adică dacă avem un medic, urgentist sau ATI, sporul provine de la faptul că acelea sunt condițiile de muncă pe care le are.

Ei bine, sporurile reprezintă o altă componentă, dar care trebuie să se încadreze în maximum 20% pe ordonator de credite și vom mai avea această parte care ține de un bonus de performanță, pe care angajații care îndeplinesc criterii le vor primi.

Aceste criterii vor fi stabilite prin lege la nivel general și apoi de fiecare ordonator de credit”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Bonuri de masă mai multe pentru o largă categorie de bugetari în 2024