- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu îl sfătuiește pe viitorul ministrul al Transporturilor să ceară sume suplimentare. Prima rectificare bugetară „Vorbim de finanţare, vorbim inclusiv de sume care până acum n-au fost la dispoziţia Ministerului Transportului”

16 May, 20:45 • Constantin Cristina
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu vorbește de prima rectificare bugetară și despre banii necesari pentru a asigura continuitate proiectelor pe care le-a demarat.
Sorin Grindeanu îl sfătuiește pe viitorul ministrul al Transporturilor să ceară sume suplimentare. Prima rectificare bugetară „Vorbim de finanţare, vorbim inclusiv de sume care până acum n-au fost la dispoziţia Ministerului Transportului”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că este nevoie de sume de bani suplimentare la prima rectificare bugetară din acest an, pentru a cofinanța și a asigura continuitatea proiectelor pe care le-a demarat, a precizat stiripesurse.ro.

Vezi și:  Fără precedent pe scena politică. Sorin Grindeanu vorbește despre alianța PSD-AUR

Sorin Grindeanu îl sfătuiește pe viitorul ministrul al Transporturilor să ceară sume suplimentare

„Sigur va fi speculat ceea ce spun, dar, ca să vorbim de transporturi în anii viitori (…) vorbim de finanţare, vorbim inclusiv de sume care până acum n-au fost la dispoziţia Ministerului Transportului. Aminteam aseară, într-o discuţie cu ministrul polonez (al Transporturilor, Andrzej Adamczyk – n. r.), că în doi ani, de la final de 2021 până la finalul anului acesta, Ministerul Transporturilor şi-a dublat bugetul.

Dacă în 2021 execuţia bugetară a fost undeva la 14 miliarde de euro, probabil că acest an îl vom finaliza cu 28 de miliarde. Asta înseamnă, că tot vorbim de reduceri şi de ce e la ordinea zilei pe agenda noastră, la rectificările care vor veni, prima dintre ele, în vara acestui an, Ministerul Transporturilor va cere bani pentru a putea cofinanţa şi a asigura continuitatea proiectelor pe care noi le-am demarat şi probabil pe titlurile 60, 61, nu pe PNRR. Acolo e cea mai mare nevoie.

Din câte ştiu eu de la colegii mei, avem doar 3 miliarde (de lei – n.r.) prinse, iar dacă autostrada A7 începe să meargă la ritmul la care vedem că se lucrează, probabil că, şi în mod sigur, aceste 3 miliarde nu ne vor ajunge până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că vom mai cere bani, asta înseamnă bani direct în investiţii, pentru că peste 70% din bugetul Ministerului Transporturilor merge în investiţii. Fondurile de salarii, de exemplu, reprezintă 0,3%, restul sunt subvenţiile pe care le ştim cu toţii şi sumele, aproximativ 15%, pe întreţinerea reţelei de drumuri şi reţelei feroviare”, a afirmat Grindeanu.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Potrivit lui Grindeanu, prima rectificare bugetară va avea loc în vara anului curent, mai exact în perioada iulie-august. Acesta notează că cine va fi la acel timp ministrul Transporturilor să ceară sume suplimentare pentru a merge mai departe proiectele inițiate.

„Ministerul Transportului, indiferent de cine îl va conduce, va trebui să solicite sume suplimentare, care vor merge ţintit spre cofinanţări la proiectele pe care dumneavoastră deja le ştiţi. (…) Prin buget, iniţial aveam prevăzute sume, de exemplu, pe zona rutieră, de vreo 3 miliarde, dar nu cred că vor ajunge la ritmul la care se lucrează pe A7. Probabil că vom avea luni în perioada următoare în care în fiecare lună se va veni cu facturi de un miliard, ceea ce va duce la vreo 3-4 miliarde, spun eu, care sunt absolut necesare în a merge în plus sau a veni în plus la rectificări pe zona de investiţii”, a adăugat el.

Sorin Grindeanu a dat asigurări că echipa de la Fonduri Europene, MTI, a pus la punct mecanismul care să asigure acest flux al investițiilor.

„Asta înseamnă ca noi, la Ministerul Transporturilor, colegii de la Fonduri, cei care gestionează şi toată echipa vor trebui să asigure acel flux pe care sunt convins că l-au pus la punct şi facturile şi tot ceea ce înseamnă investiţiile să fie plătite rapid, fiindcă altfel vom ajunge la blocaj. Nu e cazul. Au pus la punct colegii tot acest mecanism”, a susţinut şeful de la Transporturi.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a organizat marţi conferinţa „Better Connected through Connecting Europe Facility, la Palatul Parlamentului.

Alte articole: Taxa de pod de la Feteşti, suspendată până la finalizarea lucrărilor peste brațul Borcea. Sorin Grindeanu: ”Reparațiile sper să se termine până la început de august”