- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul, eșec major cu impozitarea bacșișului. Câți bani au ajuns la buget în 5 luni

14 Jul, 18:59 • Lupu Alexandra
Statul a pus degeaba tunurile pe impozitarea bacșișului. În 5 luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, iar mai mult de jumătate provin din București.
Statul, eșec major cu impozitarea bacșișului. Câți bani au ajuns la buget în 5 luni

Statul a impus impozitarea bacșișului de la data de 1 ianuarie 2023, iar de atunci și până acum, 6 milioane de lei au ajuns la buget, potrivit datelor analizate de profit.ro pentru perioada ianuarie – mai. Mai mult de jumătate din sumă provine din București, mai exact, vorbim despre 3.2 milioane de lei.

Câți bani a adus la buget impozitarea bacșișului

Mai mult de jumătate din banii aduși la buget prin impozitarea bacșișului provin din București, adică 3.2 milioane de lei. La polul opus se află județul Vaslui, acolo unde taxa a adus un venit la bugetul de stat de doar 2.583 lei, mai exact, o medie de numai 517 lei pe lună.

Citește și despre: Experții BNR trag un semnal de alarmă. România riscă să intre în criză bugetară

Guvernul a prins venituri de 95 milioane de lei din impozitarea bacșișului. Suma a fost considerată o estimare pesimistă. Cu doar 6 milioane de lei în primele 5 luni ale anului, planul Guvernului nu pare realizabil, în contextul în care bugetul se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește veniturile planificate.

9 județe au înregistrat venituri sub 10.000 de lei din impozitarea bacșișului: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei. Cei mai mulți bani din impozitarea bacșișului au fost aduși de București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.

Bacșiș
Bacșiș

Banii în plus încasați de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal pentru operatorii economici, indiferent de modalitatea de încasare a acestora. Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului de bacșiș oferit.

El trebuie să fie între 0% și 15% din valoarea consumației. De asemenea, nota de plată trebuie să cuprindă și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută. Operatorii economici nu au voie să condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii prin abordarea banilor în plus.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Viciile românilor aduc și mai mulți bani la buget. Noi scumpiri, de la 1 septembrie, la țigări, alcool și sucuri cu zahăr