- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Experții BNR trag un semnal de alarmă. România riscă să intre în criză bugetară

14 Jul, 16:58 • Lupu Alexandra
Experții BNR avertizează că România este aproape de pericol. Statul român riscă să intre în criză bugetară.
Experții BNR trag un semnal de alarmă. România riscă să intre în criză bugetară

Experții BNR trag un semnal de alarmă. România riscă să intre în criză bugetară, informează stiripesurse.ro. Totul se întâmplă în ciuda faptului că Marcel Ciolacu a promis că deficitul bugetar va ajunge la 4.4%.

Experții BNR sunt îngrijorați

Valentin Lazea, economistul șef al BNR, a avertizat că deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB la finalul lui 2023. Acest fapt contrazice promisiunea lui Marcel Ciolacu, aceea de a duce deficitul bugetar la 4.4%. Estimarea reprezentantului BNR arată și un regres față de deficitul de 5.7% din 2022.

Te-ar putea interesa și: Este oficial! De acum, românii vor scoate o gălăgie de bani din buzunar pentru alimente! La ce nivel a ajuns inflația în România

Deficitul a ajuns la 2.3% în primele 5 luni ale anului. Astfel, a fost înregistrată o creștere de 0.6% față de anterioarele 4 luni față de aceeași perioadă din 2022.

Valentin Lazea a precizat că, în cazul în care nu se va realiza o reducere sau o limită a deficitului bugetar, în raport cu anul anterior, acest lucru va genera o „consternare la Bruxelles și pe piețele financiare”. Situația ar fi „fără precedent la nivelul UE”. Consiliul UE a adoptat în 2021 o recomandare care îi pune în vedere României „să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2024, cel mai târziu”.

Dacă încălcarea regulilor va persista, Comisia Europeană poate bloca fondurile de coeziune și poate impune penalități de până la 0.2% din PIB. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, s-a arătat și el îngrijorat de impactul pe care l-ar putea avea un deficit public atât de ridicat și o eventuală criză financiară.

BNR
BNR

Deficitul bugetar ajunsese la 5.68% în 2022, comparativ cu 6.72% în 2021, din cauza pandemiei, respectiv, 9.61% în 2020. Pe lângă faptul că România este unica țară din Uniunea Europeană care face obiectul de deficit excesiv, statul român se confruntă și cu vulnerabilități macroeconomice derivate din deficitul extern apreciabil și persistent, observă Comisia în raportul prezentat în 2023.

Salariile și pensiile au cea mai puternică influență asupra bugetului public, dar cu toate acestea, reforma pensiilor speciale a fost amânată. Ambii economiști BNR și-au publicat opiniile într-o analiză postată pe OpiniiBNR.ro. Platforma este cea pe care experții BNR discută despre tendințele macroeconomice.

Citește și despre următorul subiect: Inflația își spune cuvântul în România! 7 din 10 cetățeni stau cu grija banilor. Riscurile de care se teme întreaga populație