- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Străinii nu mai investesc în România! ONRC anunță o scădere cu 7,4% a firmelor cu capital străin

13 May, 12:32 • Bumbeneci Diana
Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a înregistrat o scădere în primele trei luni din 2024. Interesul pentru țara noastră nu mai este la fel de mare.
Străinii nu mai investesc în România! ONRC anunță o scădere cu 7,4% a firmelor cu capital străin

Conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în această perioadă au fost înființate 1.675 de societăți cu capital străin în țară, o cifră cu 7,4% mai mică decât în aceeași perioadă din 2023.

Tot mai puține firme cu capital străin

Aceste 1.675 de societăți noi au avut un capital social subscris total de peste 10,228 milioane de dolari, marcând o creștere de 48,4% față de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în ianuarie – martie 2023, care a fost de 6,891 milioane de dolari, conform informațiilor furnizate de ONRC.

În luna martie 2024, au fost înmatriculate 591 de societăți cu participare străină, o scădere de 5,7% față de aceeași lună din 2023. Aceste societăți au avut un capital subscris de 4,36 milioane de lei, în creștere semnificativă cu 228,26%. În ceea ce privește domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (29,1% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (21,66% din total) și transport, depozitare și comunicații (16,58%).

Poți citi și: Noua lege a salarizării 2025. Ce beneficii vor avea românii începând cu anul următor

ONRC, despre firmele cu capital străin
ONRC, despre firmele cu capital străin

La sfârșitul lunii martie 2024, în România erau înregistrate 252.901 de societăți cu participare străină la capitalul social, cu o valoare a capitalului subscris de peste 70,256 miliarde de dolari. Italia se situa în fruntea listei cu cel mai mare număr de societăți cu participare străină, respectiv 52.981 (cu un capital subscris de 3,361 miliarde de dolari), însă firmele olandeze dețineau cea mai mare valoare a capitalului social, respectiv 13,063 miliarde de dolari, în 6.134 de firme.

Dezvoltarea firmelor cu capital străin în România reprezintă un sector important pentru economia țării, având în vedere că acestea aduc investiții și resurse financiare în țară, ceea ce poate contribui la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Ele aduc, de asemenea, expertiză și tehnologii noi, care pot spori competitivitatea și inovația în diverse sectoare economice.

De asemenea, participarea firmelor cu capital străin poate consolida integrarea României în economia globală și în lanțurile de aprovizionare internaționale, facilitând accesul la piețele internaționale și promovând schimburile comerciale.

Totodată, aceste companii pot aduce beneficii indirecte, cum ar fi transferul de know-how și bune practici către companiile locale, ceea ce poate îmbunătăți calitatea produselor și serviciilor oferite de acestea și le poate spori competitivitatea pe plan internațional.

Ai mai putea citi și: Românii își pierd interesul pentru mașinile full electrice. Vânzările au scăzut cu 18% în doar o lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult