- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu. Profilul tinerilor din România în 2023. Principalele motive de îngrijorare ale generației Z

05 Aug, 09:55 • Lupu Alexandra
Tinerii din România în 2023. Care sunt preocupările generației Z.
Studiu. Profilul tinerilor din România în 2023. Principalele motive de îngrijorare ale generației Z

Studiile recente cu privire la tinerii din România arată că locul de muncă îi plasează într-o situație incertă. Românii născuți între sfârșitul anilor 1990 și 2012 sunt mai concentrați pe problemele sociale, schimbările climatice și amenințările economice sau militare și au simț antreprenorial, informează ziare.com.

Profilul tinerilor din România în 2023

Deloitte România a publicat zilele trecute datele referitoare la România din studiul global efectuat de compania de audit în ceea ce privește costul vieții și evoluția economiei în consens cu generațiile tinere. Studiul arată că principalele motive de îngrijorare ale tinerilor români sunt costul tot mai ridicat al vieții de zi cu zi (33%) și evoluția economiei (22%). 60% dintre românii din generația Z își anulează sau amână planurile personale.

Citește și despre: Angajări 2023. Tinerii din Generaţia Z nu se dau jos din pat fără 5000 lei net. Acesta este salariul minim pe care îl cer tinerii din IT&C pentru joburile entry-level

Peste 48% dintre aceștia întârzie să-și întemeieze o familie. Dacă vorbim despre un top al preocupărilor românilor din țară, acesta este completat de educație și dezvoltarea abilităților personale și profesionale. Cheltuielile zilei de mâine și problemele sociale sunt alte elemente care îi apasă pe tineri.

38% dintre tineri afirmă că trăiesc de la un salariu la altul. Aceștia sunt îngrijorați că nu-și vor mai putea susține cheltuielile lunare. Din acest motiv, românii din generația Z optează pentru un al doilea loc de muncă. Studiul arată că tinerii sunt mai stresați sau anxioși în cea mai mare parte a timpului (52%) în comparație cu românii care au trecut de vârsta de 27 de ani (35%). Reprezentanții celor două generații au în vedere politicile și inițiativele referitoare la sănătatea mintală atunci când iau în considerare un potențial angajator (83%).

Tineri
Tineri

Pe fondul scumpirilor din piața imobiliară și al dobânzilor crescute din ultimele luni, românii preferă să stea în chirie, arată un studiu realizat de Colliers în luna iunie 2023. Sursa citată arată că persoanele din generația Z preferă să experimenteze, din punct de vedere academic sau profesional.  În ciuda faptului că România se află în vârful topului european când vine vorba despre ponderea de proprietari pe piața imobiliară, în comparație cu chiriașii, popularitatea deținerii unei locuințe a scăzut gradual încă de când ultima generație, cea a tinerilor „Mileniali”, a intrat pe piața muncii și s-a adaptat cu problemele crizei financiare din 2008.

Studiul de la Colliers arată că ponderea chiriașilor este de 15% în București și în marile orașe din țară. Așadar, indicele nu este de 5%, așa cum prezintă Eurostat la nivel național. Diferențele sunt mici de la un oraș la altul. Specialiștii avertizează că ponderea ar putea ajunge chiar și la 25% în următorii ani.

Te-ar putea interesa și: Mai mult de 50% dintre candidaţii din Generaţia Z vor salarii mai mari. 2 din 5 nu se angajează în domeniul studiat