- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suma uriașă pe care trebuie să o achite bărbații care vor să devină preoți de parohie. Daniel Balaș face dezvăluiri incredibile: „Plăteam 900 de lei pe lună mâncarea, dar nu o puteam numi mâncare”

17 Mar, 09:35 • Lupu Alexandra
Dezvăluiri incredibile despre sumele pe care bărbații trebuie să le ofere pentru a ajunge preoți de parohie. Daniel Balaș vorbește despre adevărul din spatele cortinelor, dar mai ales, despre condițiile pe care aceștia trebuie să le confrunte.
Suma uriașă pe care trebuie să o achite bărbații care vor să devină preoți de parohie. Daniel Balaș face dezvăluiri incredibile: „Plăteam 900 de lei pe lună mâncarea, dar nu o puteam numi mâncare”

Daniel Balaș, un tânăr devenit celebru pe rețelele sociale, a dat declarații incredibile despre adevărul din spatele cortinelor. Mai exact, acesta a vorbit despre sumele pe care bărbații trebuie să le achite pentru a ajunge preoți de parohie, dar și despre condițiile pe care trebuie să le confrunte, anunță bzi.ro.

Cât trebuie să achite bărbații pentru a ajunge preoți de parohie

Daniel Balaș confirmă că bărbații care vor să ajungă preoți de parohie trebuie să scoată din buzunare suma de 70.000 euro. Tânărul susține că mâncarea ajungea la suma lunară de 900 lei, dar aceasta nu îndeplinea condițiile necesare, având în vedere că preparatele erau de cele mai multe ori expirate. La fel de bine, fostul preot afirmă că profesorii se așteptau să le cumperi cărțile, care de altfel, erau plagiate.

Balaș precizează că taxele veneau rând pe rând la parohie. Mai exact, tinerii erau obligați să scoată din buzunar sume semnificative pentru cruciulițe, lumânări, icoane pictate și tot felul de alte contribuții. Fostul preot adaugă că preoția i-a lăsat un gust amar și că nu va recupera niciodată timpul pe care l-a pierdut în perioada în care a încercat să-și facă un viitor în această direcție. Balaș a fost acuzat că a afectat ordinea din BOR prin diferite atacuri la adresa conducerii, tocmai de aceea, a fost caterisit. Tânărul a ales să părăsească România, iar la ora actuală, muncește ca șofer pe TIR în Anglia, și la fel de bine, este celebru pe rețelele sociale.

Vezi și: Cât câștigă un preot în România în 2023. Salariile uriașe oferite de stat în funcție de fiecare categorie în parte

„Plăteam 900 de lei pe lună mâncarea, dar nu o puteam numi mâncare, era ceva de nedescris. Pateuri expirate, gândaci în mâncare, păr, crunt. Ne-au mai costat cadourile «sfințiților profesori». Foarte mulți dintre preoții profesori te așteaptă la examen cu cartea lor pe care trebuie să o cumperi.

Le cumperi cărțile «sfinților părinți», care sunt plagiate, au dosare penale peste dosare penale. Ei sunt niște plagiatori ieftini și vin la noi și ne vând gogoși și ne bagă cărțile pe care ei nici măcar nu le-au citit, dacă vrem să trecem examenul. Când ești la parohie, încep taxele să vină. Pentru lumânări, cruciulițe, pentru Sfântul Seminar…

Și de aici încep preoții și trag pe voi. Contribuții, taxe, impozite, ajutoare, icoane pictate, Bobotează, Crăciun. Sunt disperați, pentru că din salariul lor ei plătesc și taxe la stat, și impozite, și lumânărar, clopotar, dascăl, de toate”, povestește Balaș.

Daniel Balaș spune adevărul despre ce se ascunde în spatele demersului de a deveni preot de parohie
Daniel Balaș spune adevărul despre ce se ascunde în spatele demersului de a deveni preot de parohie

„70.000 de euro nu mai sunt bani în ziua de azi și am tot viitorul înainte să îi fac și să le mai pun trei zerouri în spate. Dar niciodată nu voi mai avea timpul pe care l-am avut acolo. Niciodată nu mă voi mai întâlni cu perioada în care ai mei colegi din generală mergeau și se distrau, se relaxau, iar eu trebuia să stau la seminar închis, să cânt la slujbe, pentru că așa trebuia.

Pentru că acolo doar trebuie și nu se poate face nimic. Dar nu regret nici lucrurile acestea, pentru că m-au făcut omul care sunt azi. Dacă nu treceam prin sistem poate că tânjeam toată viața”, completează fostul preot.

Balaș nu încurajează mersul la biserică, postul, spovedania sau canoanele. Tânărul a povestit în mai multe rânduri că nu este de acord cu abstinența de la relațiile sexuale înainte de căsătorie, dar nici cu trăirea unei vieți în lipsuri, elemente care sunt încurajate de restul preoților. La începutul lui 2022, Balaș a reclamat că sfaturile și pildele sunt mult prea libertine. Inițial, tânărul a fost suspendat de la slujire, motiv pentru care și-a dat demisia. Biserica Ortodoxă Română a deschis o anchetă internă, care s-a finalizat cu caterisirea preotului în cauză.

Te-ar putea interesa și: Filmele pentru adulți, pe lista de vizionare a membrilor bisericii. Papa Francisc: „Este un viciu pe care îl au mulți preoți și călugărițe”