- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce conține, de fapt, șunca pentru copii Martinel. Consumată pe termen lung, dereglează tiroida și crește riscul apariției diabetului insulino-dependent

01 Nov, 17:26 • Stefan Simion
Șunca Martinel este unul dintre cele mai consumate produse alimentare de către cei mici. Însă unele dintre ingredientele pe care acesta le conține nu sunt dintre cele mai sănătoase. Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că, dacă este consumată pe termen lung, șunca Martinel poate deregla tiroida.
Ce conține, de fapt, șunca pentru copii Martinel. Consumată pe termen lung, dereglează tiroida și crește riscul apariției diabetului insulino-dependent

Șunca Martinel se comercializează în majoritatea hipermarketurilor și magazinelor din România și costă în jur de 8,5 lei. Martinel – Mortadella din carne de pasăre cu pastă de tomate, fără extract de drojdie, fără arome artificiale, fără coloranți artificiali sau fără lactoză și fără potențiatori de aromă adăugați – este produs de compania germană Reinert.

Șunca produsă în Germania conține 89% carne de pasăre, de pui și de curcan, apă, grăsime de pasăre, pastă de tomate, stabilizatori, precum disfosfați, extract de condimente, dextroză, antioxidanți, cum ar fi acidul ascorbic, condimente, dar și nitrit de sodiu, al cărui rol este acela de a prelungire a trmenului de valabilitate al produsului. Nitritul de sodiu, însă, este destul de periculos pentru organismul micuților.

Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare. O astfel de metodă este adăugarea de nitriţi şi nitrați de sodiu și potasiu, E249 și E252. Conform legislației europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucătărie, iar concentrația maximă admisă este de 0,06 la sută”, au declarat specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași pentru BZI

Aceștia atrag atenția asupra faptului că șunca Martinel ar trebui să conțină 99% carne, dar acest procent nu este atins.

Citeste si Vouchere de alimente 2023! La ce noi magazine vor putea să folosească românii sprijinul primit de la stat

Șunca Martinel, un produs pe care copiii și femeile gravide ar trebui să evite să-l consume des

Specialiștii ANSVSA Iași subliniază faptul că produsul nu ar trebui consumat de copii și nici de femeile gravide pe termen lung, și asta întrucât crește riscul dezvoltării bolilor tiroidiene și a diabetului de tip 1.

Femeile însărcinate şi copiii trebuie să se ferească de acest aditiv pentru că micuţii au hemoglobina diferită de cea a adulţilor, aceasta interacţionând mult mai puternic cu nitriţii. Consumul îndelungat de nitrit de sodiu poate creşte riscul de apariţie al afecţiunilor tiroidei de până la 3 ori, conform unui studiu efectuat pe femeile din statul american Iowa. Acest studiu a fost efectuat asupra femeilor ce au consumat apă contaminată cu nitriţi timp de 5 ani. În cazul copiilor, consumul de nitrit de sodiu poate creşte riscul aparitiei diabetului de tip 1.

Acest lucru se poate întâmpla dacă mama însărcinată consumă alimente ce conţin nitriţi sau apă contaminată. Riscul de diabet creşte şi dacă apa contaminată este consumată de către copii, dar și din produsele cu nitrați de sodiu, pentru o perioadă îndelungată. Inclusiv medicii susțin că o cauză a bolilor grave este alimentația. Dacă sunt consumate produse cu conservanți, aditivi, E-uri, perioade îndelungate, pot reprezenta cauzele îmbolnăvirii”, mai spun specialiștii din Iași.

Citeste si Risipa alimentară atinge cote alarmante! Aproximativ 70% din deșeuri provin zilnic de la produsele alimentare

Tot pe eticheta preparatului Martinel este specificată cantitatea de sare, 2,3 grame/90 de grame de produs, fiind una mare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5 grame/zi pentru un adult și jumătate din această cantitate pentru un copil.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult