- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sunt vizați toți șoferii din România! Ce se întâmplă cu punctul de amendă

30 May, 14:31 • Fundeanu Madalina
Decizie majoră pentru șoferii din România! Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu punctul de amendă.
Sunt vizați toți șoferii din România! Ce se întâmplă cu punctul de amendă

Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 iulie? Marcel Ciolacu a anunțat joi, 30 mai, la începutul ședinței de Guvern, că s-a stabilit înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an. Măsura va fi adoptată săptămâna viitoare, după cum a precizat premierul, conform HotNews.ro.

Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu punctul de amendă

„Vom mări pragul de netaxare de la 200 de lei la 300 de lei din salariul minim brut, așa cum am convenit cu domnul Jianu și domnul Șucu, și introduc și salariul minim brut de 3.700 de lei de la 1 iulie și înghețarea punctului de amendă, măsuri care se vor adopta săptămâna viitoare prin două acte separate”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Conform surselor oficiale, citate de sursa menționată, amenzile de circulație nu vor crește de la 1 iulie 2024 prin majorarea salariului minim la 3.700 de lei.

Punctul de amendă este acum 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut, și ar crește la 185 de lei prin majorarea pe care Guvernul o pregătește, dar sursele menționate spun că „punctul de amendă va rămâne la valoarea actuală până la sfârșitul acestui an”.

Citește și: Atenție! Formula de calcul pentru punctul de amendă, schimbată complet după 1 ianuarie 2024

punctul de amendă
punctul de amendă

Ce ar trebui să facă Guvernul pentru a nu crește amenzile de circulație

Pentru ca punctul de amendă să nu crească automat după ce se va aplica majorarea salariului minim brut, Guvernul ar trebui să vină cu o modificare legislativă în acest sens, până la data de 1 iulie 2024, cel mai probabil o Ordonanță de urgență (OUG).

La fel ar trebui să se procedeze și dacă la nivelul Coaliției PSD-PNL se decide netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, din nivelul salariului minim brut, solicitare venită din partea IMM-urilor, pe care Ciolacu a declarat  miercuri că o susține.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc în prezent următoarele amenzi:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 330 de lei și maximum 495 de lei.
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 660 de lei și maximum 825 de lei.
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 990 de lei și maximum 1.320 de lei.
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 1.485 de lei și maximum 3.300 de lei.
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice. O astfel de amendă costă minimum 3.465 de lei și maximum 16.500 de lei.

Vezi și: Anunț de ultim moment făcut de Marcel Ciolacu privind pragul de impozitare a pensiilor. De când intră în vigoare modificările