- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Terenuri agricole de 30.000 de euro/hectar! Județul din România în care prețurile au explodat

01 Feb, 15:26 • Fundeanu Madalina
Terenul agricol care costă 30.000 de euro/hectar! Iată care este explicația acestui preț exorbitant și unde se află terenul.
Terenuri agricole de 30.000 de euro/hectar! Județul din România în care prețurile au explodat

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole a scăzut, dar cel mai scump teren s-a vândut în județul Arad, cu prețul exorbitant de 30.000 de euro hectarul, mai precis în zona oraşului Pecica, potrivit informațiilor transmise de Agerpres.

Terenul agricol care costă 30.000 de euro/hectar se află în județul Arad

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat că în 2023 au fost înregistrate la sediul instituţiei 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Comparativ, în anul 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, ceea ce rezultă o scădere a vânzărilor cu aproximativ 25% de la un an la altul.

Scăderea din 2023 vine după ce în anul 2022 se înregistrase o creştere de 75% a numărului ofertelor de vânzare faţă de 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a spus Ioan Martin.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru locuitorii unui mare oraș din România. Preţul gigacaloriei către populaţie creşte cu 60% de la 1 ianuarie

teren agricol
teren agricol

El a mai menționat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare. În ceea ce privește prețurile, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a mai declarat directorul DAJ Arad.

Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, aproape de autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar.

Directorul DAJ explică faptul că acest preţ este rar şi este oferit pentru zone pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului.

Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole.

Vezi mai multe știri: FMI, avertisment pentru Guvern. Experții internaționali atrag atenția că trebuie să renunțăm la mai multe facilități fiscale dacă vrem să păstrăm cota unică