- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Tezaur uman viu”, titlul care oferă indemnizație de merit! Ce condiții trebuie îndeplinite?

28 Dec, 20:39 • Oprea Alina
Cei ce dețin titlul de „Tezaur uman viu” vor avea parte de beneficii. Totuși, pentru a ajunge în posesia acestora, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții!
„Tezaur uman viu”, titlul care oferă indemnizație de merit! Ce condiții trebuie îndeplinite?

Persoanele care dețin titlul de ”Tezaur uman viu” vor putea beneficia de indemnizație de merit pentru domeniul culturii, conform unei hotărâri recente aprobate de Guvern.

În cadrul ședinței care s-a desfășurat pe data de 18 Decembrie 2023, a fost aprobată o propunere care a venit din partea Ministerului Culturii cu privire la instituirea îndemnizațiilor de merit pentru persoanele ce fac dovada excelenței într-un domeniu al patrimoniului cultural imaterial, deținătoare ale titlului onorific de “Tezaur uman viu”.

Ai putea fi interesat și de: Recuperarea Tezaurului de la ruși, o prioritate pentru România. Mugur Isărescu: „Este necesar să informăm Europa despre această problemă”

Beneficii pentru titlul de “Tezaur uman viu”

Tezaur uman viu
Tezaur uman viu

Cei care vor să primească indemnizaţia de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial trebuie, înainte de orice, să deţină titlului onorific de ”Tezaur uman viu”

Alte condiții de îndeplinit:

  • să aibă vechime neîntreruptă în activitatea de promovare a patrimoniului cultural imaterial;
  • să dețină merite excepţionale în păstrarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial;
  • să aibă merite excepţionale în realizarea, interpretarea ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial;
  • să fi primit distincţii naţionale în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

”Tezaurele umane vii” sunt meşteri în prelucrarea lemnului, a metalelor, pieilor şi blănurilor, în realizarea portului popular. Tot aici intră și cântăreţii de muzică vocală şi instrumentală.

Trebuie precizat faptul că titlul de „tezaur uman viu” este viager, personal și netransmisibil. Această distincție se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, potrivit celor Comunicate de Antena3.

Valoarea titlului

Conform legii, lunar, cuantumul indemnizației de merit este egal cu o sumă care reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Suma primită este neimpozabilă, conform Legii nr. 118 din 15 martie 2002. Banii se plătesc de la bugetul de stat.

Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2023, Guvernul a stabilit salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri.

Făcând calculul, observăm că românii care dețin titlul de „tezaur uman viu” primesc lunar o indemnizație de merit în valoare de 9900 de lei, scrie gândul.ro.

Ai putea fi interesat și de: Titluri de Tezaur pentru români, chiar la poștă! De ce dobânzi poți profita începând cu 18 decembrie